Fyraårig flicka agerade knarkkurir

Publicerad 2012-04-24

46 personer åtalade i Norrlands största narkotikahärva

En fyraårig flicka ska ha agerat kurir och levererat knark och tagit betalt av en missbrukare.

46 personer står nu åtalade misstänkta för Norrlands största narkotikahärva.

Fem män från Sundsvall åtalas för grovt narkotikabrott och försök till narkotikabrott. De fem männen misstänks vara ledare för narkotikahärvan. Verksamheten har huvudsakligen bedrivits i Västernorrlands län.

Männen, som är mellan 24 och 40 år, har bland annat förvarat och sålt narkotika. De har dessutom förmedlat kontakter mellan köpare och säljare.

Barn levererade droger

Förra hösten åkte en av de fem männen från Sundsvall till Holland och införskaffade en stor mängd hasch.

Senare upprepades resan till Holland och Tyskland, och två av männen smugglade med sig 25 kilo hasch, nära 2000 ecstacytabletter och ungefär 1,8 kilo amfetamin hem till Sverige. Huvudmännen har sammanlagt köpt in 52 kilo hasch, 2 000 ecstacytabletter och två kilo amfetamin.

Narkotikan har de förvarat och sedan sålt vidare till missbrukare. Detta har bland annat skett från en och samma gatuadress i Sundsvall.

En av männen som står åtalade för att ha köpt narkotika av de fem männen har i förhör uppgett att ett barn har levererat knark till honom.

Lämnade över haschbit

När mannen skulle handla droger på adressen i Sundsvall möttes han av en liten flicka på omkring 4 år. Flickan öppnade dörren och släppte in honom och en kamrat i trapphuset. Sedan räckte fyraåringen över en haschbit till dem och frågade efter betalningen för knarket.

Kamraten räckte då över pengarna till den lilla flickan.

Mannen uppger också i förhör att det ofta är småbarn utanför de aktuella husen på adressen i Sundsvall. Barnen brukar fråga mannen om han är där "för att köpa röka”.

Försörjt missbrukare

Ett 30-tal underleverantörer är inblandade i knarkhärvan. Nu åtalas de för narkotikabrott och grovt narkotikabrott.

De 46 personerna som står åtalade i härvan är mellan 18 och 66 år gamla.

Enligt Dagbladet har ligan troligen försörjt större delen av missbrukare i länet.

Brotten anses som grova då det har handlat om en stor mängd narkotika som har utgjort ett led i en verksamhet. Dessutom har försäljningen vid flera tillfällen riktat sig till personer under 18 år.