Här är Putins nya attackubåt

Publicerad 2014-10-31

Här är Putins nya superubåt.

885M Yasen tas i bruk 2016, drivs på kärnbränsle och kostar 10 miljarder dollar.

– Om det går åt helvete och kärnvapenkriget bryter ut, då ska de finnas där för en andra attack, säger Göran Frisk, pensionerad kommendör och tidigare ubåtsjägare.

Ryssland rustar upp sitt försvar - både på land och i haven.

Enligt den ryska flottan har man för tillfället 60 ubåtar, varav tio drivs av kärnbränsle och har förmågan att skjuta iväg ballistiska missiler.

Dessa attackubåtar har, enligt Göran Frisk, en uppgift: att svara på en attack i händelse av ett kärnvapenkrig.

– De här ubåtarna har en andraslagsförmåg. Om det går åt helvete och kärnvapenkriget bryter ut, då ska de finnas där för en andra attack. De måste ligga inom skjutavstånd, säger han.

Exakt vilken räckvidd ubåtarnas missiler har är inte helt och hållet klarlagt.

– De är gjorda för att skjuta på väldigt långt håll, upp till 300 mil. Det är oerhört långa räckvidder, säger Göran Frisk.

Rör sig hela tiden

Enligt den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti togs tidigare i år attackubåten "Severodvinsk" i bruk. 885M Yasen är i samma klass - men med betydligt mer avancerad utrustning. Enligt tillverkaren Malakhits design bureau, en av Rysslands tre ubåtsutvecklare, kommer den att levereras till den ryska flottan 2016.

Kostnaden per ubåt ligger på 10 miljarder dollar, enligt Göran Frisk.

– De är ute till sjöss och rör sig hela tiden. Ubåtens huvuduppgift är att inte upptäckas, säger Göran Frisk.

"Måste ha koll"

Men trots att ubåtarna gör allt för att undvika upptäckt har de militära stormakterna koll på var attackubåtarna befinner sig i världshaven. 

– Låt säga att en rysk ubåt har valt ut New York som mål, då måste den ligga inom sådant skotthåll. Då måste den ligga i närheten av amerikansk kust - och det blir stelt och tråkigt i Washington om man inte koll på ubåtarna. Men att ha koll på är inte samma sak som att man kan hindra dem från att skjuta, säger Göran Frisk.