Avslöjar ett hemligt nätverk – inom UD

Publicerad 2015-01-20

Ministern skrev under löfte om Sidapengar

Exbiståndsminister Gunilla Carlsson (M) skrev 2007 ett brev till Eurasia Foundation med löfte om svenska Sidamiljoner.

Nu avslöjar hon att organisationen sedan länge har ett nätverk av svenska toppkontakter – inom UD.

Om de täta kopplingarna till oljeindustrin säger Carlsson:

– Jag vet inte vad jag ska säga och vad jag ska tycka. Det finns oljebolag i världen och jag vill inte lägga några värderingar i detta. Jag vet ju, styrelseordföranden i BP är väl en svensk? Och vi köper bensin varje dag.

Aftonbladet har avslöjat att 95 miljoner kronor av Sidas biståndspengar sedan 2007 gått till tre amerikanska organisationer: National Democratic Institute, NDI, Eurasia Foundation, EF, och dess dotterorganisation Eurasia Partnership Foundation, EPF, för projekt i Georgien.

Organisationerna har starka kopplingar till oljeindustrin.

Miljoner av Sidakronorna har via NDI, EP och EPF gått till att köpa politiska medieinslag i georgisk media, och även till ett speciellt ledarskapsprogram som stöttar utvalda politiker i deras valkampanjer.

Dåvarande biståndsminister Gunilla Carlsson (M) skrev i oktober 2007 ett brev till Eurasia Foundation där hon å Sidas och Sveriges vägnar utlovade ett bidrag på motsvarande 23 miljoner kronor för tre år till organisationen.

Två veckor senare inkom EP med en ansökan till Sida, som beviljades av myndigheten.

Ett Sida-protokoll från den 23 november antyder att initiativet till samarbetet kommer från departementet.

Sida uppger att utrikesdepartementet, UD, "visat starkt intresse för projektet", eftersom EP har ett gott rykte där, och att samarbetet är ett "tillfälle för tätare kontakter mellan Sverige och USA". Dessutom, anges i protokollet, har Sida i samband med EP:s ansökan fått ett brev från UD, som bekräftar att organisationen ska få 23 miljoner kronor.

Minns inte detaljerna

I september 2008 deltog sedan Carlsson i ett möte med Eurasia Foundation på UD.

För Aftonbladet uppger hon att hon inte minns detaljerna kring avtalet som slöts med EP, som inledde det alltjämt växande svensk-amerikanska samarbetet i Georgien.

– Jag var nytillträdd och kände inte till de här organisationerna då.

Däremot känner hon till dem väl nu, uppger hon.

Om kopplingar mellan oljeindustrin och organisationerna säger hon:

– Vi pratar om rätt svåra länder i Eurasia-regionen, och där finns det ju olja. Men vad bolagen ägnar sig åt och vad organisationerna ägnar sig åt det vet jag inte riktigt.

Problematiskt

Ordförande i EF är Jan H Kalicki som även jobbar för Chevron. Han har varit med att propagera för och planera den stora pipelinen som går från Kaspiska havet via Georgien till Medelhavet. Och i styrelsen sitter även en av Exxon Mobil-topparna. De listar sina största donatorer, och där finns både Chevron och Exxon Mobil, och de har samarbete med BP.

– Jag vet inte vad jag ska säga och vad jag ska tycka. Det finns oljebolag i världen och jag vill inte lägga några värderingar i detta. Jag vet ju, styrelseordföranden i BP är väl en svensk? Och vi köper bensin varje dag.

Dock kan hon hålla med om att det kan tyckas problematiskt.

– Jag kan säga att allt bistånd är problematisk och utsatt för jättestora risker och det kan komma fel. Det är därför jag pratat om att vi måste försöka bringa ordning och reda, vi måste ha uppföljning. Jag har kämpat för transparens. Vi måste erkänna att det kan gå fel och att saker kan vara problematiska.

I sin ansökan till Sida uppger EF att man har gott renommé hos UD.

– När de skriver så kan det betyda att de har byggt upp ett nätverk av tidigare medarbetare, eller nuvarande, som också finns med i deras nätverk.

Nätverk inom UD

Carlsson förtydligar att EF sedan länge har ett nätverk av kontakter inom UD.

 – I Eurasia Foundation har de rätt mycket lokala och regionala engagemang, kontaktytor, mötesplatser, där man också har en del UD-medarbetare som finns med i nätverket för att kunna rådge eller finnas tillgängliga som delar i en infrastruktur kring den här organisationen.

Hon namnger två tidigare högt uppsatta personer inom myndigheten, varav åtminstone en fungerat som den amerikanska organisationens rådgivare – och uppger att även hon tillfrågats nyligen, efter det att hon avgått som biståndsminister 2013.

– Det är ju inget ovanligt att jag fortsatt ha lite kontakter. De har varit måna om att koppla upp medarbetare, så jag blev tillfrågad. Här var en man som företrädde Eurasia Foundation uppe och vi tog en fika. Han frågade: "Kan jag få säga att du sitter med som advisory?"

Gunilla Carlsson, som nu i januari helt hoppar av politiken, uppger att hon fortfarande inte svarat på organisationens förfrågan.

Bildt kopplad till organisationerna

Diplomaten Björn Lyrvall har under lång tid varit nära medarbetare åt tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) och utsågs i fjol till ny ambassadör i USA.

Svenska ambassaden i Washington har sedan dess upplåtit sina lokaler åt Eurasia Foundations möten. I oktober i år delade organisationen ut ett pris till den avgående vice utrikesministern  William J Burns på ambassaden. På en tavla i ambassadens foajé tackades Eurasia Foundations "generösa donatorer". Högst upp står oljejättarna Chevron och Exxon Mobil.

Även Bildt själv har flera kopplingar till organisationerna.

Innan han blev utrikesminister var han ordförande i moderatknutna pr-byrån Kreab. Samtidigt satt han mellan 2004-2005 i styrelsen för EF:s dotterorganisation New Eurasia Foundation.

2005 och 2006 deltog han i NDI:s delegationer till Palestina, i bägge fallen tillsammans med USA:s ex-president Carter och NDI:s ledare Kenneth Wollack.

Han har även varit internationell rådgivare i Council on Foreign Relations, där NDI-grundaren, Eurasia Foundation-ordföranden och tillika Chevron-medarbetaren Jan Kalicki är medlem.

Tät kontakt med NDI

I början av september i fjol deltog Bildt i ett möte i Kiev, Ukraina, som handlade om att underlätta "ukrainsk integration i Europa". Med på mötet fanns Steven R Mann, senior rådgivare hos världens största privata oljebolag Exxon Mobil, som även sitter i styrelsen för Eurasia Foundation.

Carl Bildt uppger att han sedan han satt i New Eurasia Foundations styrelse inte haft någon relation till organisationen. Däremot har han haft tätare kontakt med NDI.

– Om såväl Palestina som andra frågor. 

Han hänvisar frågor om Sidas avtal med organisationerna till Sida.

Med NDI slöt Sida avtal 2009, om 21 miljoner kronor. Ett nytt avtal slöts i fjol, om 31 miljoner kronor.

Bland de finansierade biståndsprojekten finns programmet Framtida ledare, ett program liknande det han själv tidigare deltagit i, som Aftonbladet tidigare skrivit om, där olika politiska kandidater handplockas för att coachas av amerikanska experter och politiker.

– Vet inte om jag deltagit i detta, men det är mindre viktigt. NDI är utomordentligt respekterad och bra organisation med vilken uppenbarligen Sida har ett bra samarbete.

”Stödja demokratisk pluralism”

Drygt 400 000 kronor av Sida-pengar har också gått till att NDI 2012-2014 via Samtsche-Javacheti Media Center låtit producera 29 talk-shows som sänts i olika georgiska tv-kanaler, med kandidaterna.

Mediecentret har även fått stöd av oljebolaget British Petroleum.

– Om det gått till att stödja demokratisk pluralism och utveckling är det självfallet alldeles utmärkt. Vi har ju varit starkt engagerade för detta. NDI har stor och bra erfarenhet på dessa områden. Vad gäller BP ingår det väl i deras samhällsengagemang i Georgien mot bakgrund av att man investerat stort i landet. Och det är självfallet bra, svarar Bildt.

Enligt Bildt har hans kontakter med organisationerna inte betytt något för Sidas samarbeten med desamma.

– Nej. Vad Sida gjorde passerade så gott som aldrig mitt bord.

Brevet

Brevet där Gunilla Carlsson lovar miljoner till amerikanska organisationen

Förfrågan

Organisationens förfrågan om 24 miljoner Sidakronor

Ladda ner dokumentet som pdf här.

Avtalet

Avtalet ses från UD som en ”möjlighet till närmare relationer mellan USA och Sverige”