Trump: Jag utnyttjade alla kryphål

Uppdaterad 2016-03-15 | Publicerad 2016-03-14

Inträdet till Donald Trumps superlyxklubb kostar 840 000 kronor

PALM BEACH, FLORIDA. Donald Trump bor bra i sin egen skrapa hemma på Manhattan också.

Men Trump Tower är ändå inget mot The Mar-a-Lago – den republikanske presidentkandidatens palats på svindlande luxuösa ön Palm Beach i Florida.

– Det ska bli vintrarnas Vita huset, lovar han, och de lokala aristokrater som aldrig riktigt accepterat den bullrige miljardären från New York rasslar oroligt med juvelerna.

Om han vinner det brännande primärvalet i Florida natten till onsdag (svensk tid) kommer det att heta att Donald Trump stal den soliga delstaten av hemmasonen Marco Rubio.

Men faktum är att även ”The Donald” har djupa rötter i den svampiga myllan längst ner i USA:s sydöstra hörn och skulle kunna kalla sig Florida-bo han med.

Palm Beach, en avlång och smal barriärö precis utanför Atlantkusten en och en halv timmes bilväg norr om Miami, är sedan länge den 69-årige presidentkandidatens andra hem och given tillflyktsort när vintrarna i New York blir för bistra.

Och adressen är vald med är största omsorg.

Ett annat universum

Palm Beach är inte, som namnet måhända indikerar, vilken semesterort som helst.

Palm Beach är en av USA:s, och därmed världens, mest exklusiva enklaver, permanent eller tillfälligt hem för fler miljardärer än någon annan plats i hela landet och inbäddat i en rent overklig air av lyx och förfining.

Att korsa någon av broarna över Lake Worth Lagoon från West Palm Beach – den mer alldagliga systerorten på fastlandet – tar utan trafik bara 30 sekunder, men på den korta tiden byter resenären ett universum mot ett annat.

På andra sidan kantas renskrubbade gator av slott och egendomar som hämtade ur sagor, femstjärniga restauranger och hotell är insprängda bland absurt vältrimmade häckar och rader av ståtliga palmer och på shoppingstråket Worth Avenue – som får Rodeo Drive i Beverly Hills att likna Brommaplan – är det inte alls konstigt att butikerna skyltar med klockor som kostar över en halv miljon dollar.

Donald Trump.

Köpte till fyndpris

I denna oas av gammaldags flärd har Trump planterat sin flagga, för var ska sleven vara...

Han äger och/eller har namngivit ett par överdådiga golfbanor i området, en skyskrapa tvärs över lagunen bär hans namn och på flygplatsen finns förstås en egen liten hangar för mannens jumbo.

Men framförallt äger han The-Mar-a-Lago – själva kronjuvelen i processionen av drömlika slott och fästningar längs South Ocean Drive. 

Fastigheten, komplett med 118 rum, byggdes av Marjorie Merriweather Post – känd som USA:S mest förmögna kvinna – i slutet av 20-talet och när hon fem decennier senare avled skänktes den flerfaldigt kulturminnesmärkta klenoden till staten, i akt och mening att den skulle användas som ”lantställe” för presidenter och utländska statschefer på besök.

Några presidenter dök dock aldrig upp, så palatset kom för det mesta att stå tomt och 1985 lyckades Donald Trump förvärva Mar-a-Lago – för en spottstyver.

– Det var en lysande deal, jag utnyttjade alla kryphål och alla motpartens svagheter. Det är just den sortens briljanta förhandlingsteknik jag vill att USA ska få del av nu. Vi ska förhandla på samma sätt med Kina och Japan och Ryssland, sa han nyligen i en intervju med Washington Post.

Hans grannar var dock måttligt förtjusta. Det är vad som brukar kallas gamla pengar som regerar på Palm Beach och många rynkade sina förnäma näsor åt den allt annat än diskrete fastighetsmagnaten från New York.

”De älskar Trump”

Han har också haft åtskilliga konflikter med de lokala myndigheter om stadens många underliga förordningar – till exempel hur stor en flagga får vara – och under de striderna varit precis lika råbarkad mot sina motståndare som mot rivalerna i den pågående valkampen. En tidigare borgmästare blev till exempel kallad ”loser” – ett oerhört etikettsbrott i den här belevade miljön.

Och när han förvandlade delar av Mar-a-Lago till en exklusiv klubb – med inträdesavgift à 100 000 dollar (motsvarande närmare 840 000 svenska kronor) och därefter en årlig medlemsavgift à 14 000 dollar – gick det stötar av oro genom de tropiska salongerna.

Vad skulle nu hända med exklusiviteten och lugnet och ordningen och redan?

– Fast många som bor här har senare blivit medlemmar och är väldigt förtjusta i dag , säger Uber-chauffören Semere, som bott utanför Palm Beach sedan han emigrerade från Eritrea för 25 år sedan.

– Jag kör dem ofta till Mar-a-Lago och jag kan lova dig, de älskar Donald Trump. Om de också tänker rösta på honom i valet vet jag inte, det är nog fifty-fifty, kom ihåg att många förmögna amerikaner fortfarande är demokrater. Men ingen som tillhör klubben har något annat än gott att säga om honom. De blir extremt väl omhändertagna av herr Trump.

Semere kör medlemmar till Donald Trumps exklusiva klubb.

”Alla vill sköta sitt”

Så många fler än Semere är det inte som vill prata. I de aristokratiska seder som sätter sin prägel på allting i det extravaganta rikemansreservatet ingår inte att svara på frågor från främmande reportrar på gatan. De jag tilltalar hastar förskrämt vidare i sina Chanel-dräkter och skräddarsydda skjortor.

– Det här är på många sätt en genuin småstad och alla vill sköta sitt, säger ett biträde på bokhandeln Classic Books och börjar bläddra i pärmar för att markera att det gäller även honom.

De kan dock tvingas vänja sig vid ännu mer uppmärksamhet – och ännu fler reportrar.

Om Donald Trump blir president tänker han utföra en del av jobbet med utsikt över Worth Lake-lagunen.

– Mar-a-Lago blir vintrarnas Vita huset, sa han nyligen.

Palm Beachs gamla garde rasslar nervöst med juvelerna.