”Hon kom som ett bombplan”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-26

Fågel attackerade naturfotografen Mattias Klum: Jag duckade och skadade knäet

Den världsberömde naturfotografen Mattias Klum blev plötsligt anfallen - av en fågel.

- Jag skyndade mig snabbt att ducka och skadade knäet, berättar Mattias som krypande flydde från den arga labbhonan.

I dag har ”Expedition Linné” biopremiär.

Inspelningen blev flera gånger dramatisk.

När naturfotografen Mattias Klum och journalisten Folke Rydén filmade på den antarktiska halvön upptäckte de två labbar, en hona och en hane som bodde i området.

Kom för nära

– Jag vet att de blir aggressiva om man stör dem, men vi bedömde att vi var på gott avstånd, över 100 meter, från deras bo.

Men uppenbarligen gjorde labbhonan inte samma bedömning, för hon beslutade sig för att attackera.

– Hon härsknade till rejält. Plötsligt kom hon emot mig som ett bombplan. Jag skyndade mig att ducka, säger Mattias Klüm.

Fick stödja sig på Folke

Efter den första attacken steg fågeln igen, och förberedde sig för en ny attack, och Klum tvingades ducka igen. Då skadade han en muskel i ena knäet.

– Jag fick krypa bort tills labben tyckte att jag var nog långt borta. Sen fick jag stödja mig på Folke. Det tog två månader innan knäet blev bra.

Mattias Klum är van att vara nära vilda djur, men inte att de anfaller. Trots det tar han fågelattacken med ro.

– Det var mer som en lustig grej. Jag blev förvånad att hon anföll trots att vi var så långt borta, men de var väl ovana vid människor, säger han.

Såg miljöförstöring

– De riktigt dramatiska händelserna under resan handlade snarare om att se enorma områden som förstörts av människans exploatering, eller att se fantastiska områden med otroliga vattenfall. Eller miljön på Antarktis med imponerande landskap och stora isväggar, fortsätter Klum.

Prins Carl Philip gjorde sin praktik på National Geographic genom att följa med Mattias Klum och Folke Rydén som inspelningsassistent. Han var dock inte med under resan till Antarktis.

Läs mer:

Vassa klor och kraftig näbb

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln