Han blir ny försvarsminister

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-05

Sten Tolgfors tar över efter avhoppade ministrar

Sten Tolgfors blir ny försvarsministern efter Mikael Odenberg.

Det tillkännagjorde statsminister Fredrik Reinfeldt på en presskonferens på eftermiddagen.

Sten Tolgfors.

Sten Tolgfors är ung, bara 41 år - men redan en tungviktare inom svensk politik. Sedan alliansen kom till makten 2006 har han hunnit gå från riksdagsledamot till handelsminister och nu, enligt SVT, till försvarsminister.

Engagerad mot mobbning

Men han har funnits inom politiken ett längre tag, sedan 1994 sitter han i riksdagen och sedan 2003 i partistyrelsen. Han var tidigare moderaternas talesman i skolfrågor och har profilerat sig i kampen mot mobbning. Han har också engagerat sig för funktionshindrades rätt till en behovsanpassad skola. Innan politiken jobbade han för Röda Korset.

Tog över efter Borelius

När Maria Borelius avgick som handelsminister 2006 kastades StenTolgfors in i regeringspolitiken. Aftonbladets Lena Mellin blev förvånad över tillsättningen.

– Det var lite överraskande eftersom han redan hade en tung post som ordförande i utrikesutskottet. Han har en mer anonym framtoning än Liljeroth Adelsohn (som blev kulturminister vid samma tidpunkt), och kommer inte att märkas av lika mycket. Den nya regeringen sätter heller inte så mycket fokus på handelsfrågorna.

Själv tyckte Tolgfors tycker att det skulle bli en rolig utmaning.

Gillar längdskidor

Sten Tolgfors föddes 17 juli 1966 i Forshaga. Han växte upp i Åmål, men bor numera i Örebro, där han ivrigt hejar fram traktens fotbollslag ÖSK. Han gillar att åka skridskor och längdskidor och är intresserad av engelsk och svensk 1600-talshistoria.