Mötet avbrutet – Finland säger nej till grekiskt stödpaket

Uppdaterad 2015-07-13 | Publicerad 2015-07-11

Finland säger bestämt nej till ett grekiskt nödlån.

När eurogruppens möte avbröts vid midnatt uppgavs deltagarna vara djupt oeniga.

– Det är fortfarande väldigt svårt, men arbetet fortsätter, säger mötesordförande Jeroen Dijsselbloem.

På lördagseftermiddagen samlades eurogruppens finansministrar i Bryssel för att diskutera om åtstramningarna som Grekland vill införa räcker. Om planen godkänns innebär det med största sannolikhet nya lån, och förhoppningsvis en väg ut ur kaoset. Men om ministrarna dömer ut planen kan det leda till att Grekland tvingas lämna euron.

Enligt flera finländska medier var Finland en av de tuffaste parterna under lördagskvällens långt utdragna diskussioner i Bryssel. Enligt Yle är Finland det euroland som kraftigast motsätter sig ett nytt stödpaket till Grekland.

Regeringen nära spricka

En källa bekräftar för FNB att förhandlingsmandatet som Finlands finansminister Alexander Stubb fått av regeringen är mycket strikt. Möteskällan säger att Sannfinländarnas ordförande Timo Soini hotat att föra sitt parti ur regeringen om Grekland beviljas ett nytt stöd. Enligt Yle var regeringen på lördagsmorgonen nära att spricka på grund av lösningen.

FNB:s källa säger att den finländska regeringen nu är beredd att utnyttja sin vetorätt i eurogruppen om en möjlighet till det ges.

En annan källa bekräftar för FNB att Finlands regering är beredd att temporärt utesluta Grekland ur valutaunionen.

”Djupt oeniga”

Även Tyskland uppges ha föreslagit att Grekland tillfälligt lämnar eurosamarbetet. Den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine rapporterar att finansminister Wolfgang Schäuble under mötet föreslagit att Grekland utesluts i fem år.

Enligt Reuters har något sådant förslag dock inte lagts fram, åtminstone inte under mötet. Även den grekiska regeringen förnekar bestämt att det förslaget har presenterats.

Vid midnatt avbröts eurogruppens möte för att återupptas på söndagen.

– Vi har ajournerat mötet och fortsätter klockan 11, säger eurofinansministrarnas mötesordförande, nederländske Jeroen Dijsselbloem, på väg ut från mötet.

Mötesdeltagarna uppgavs då vara djupt oeniga.

– Vi har diskuterat frågor om trovärdighet och förtroende. Vi är inte klara ännu. Det är fortfarande väldigt svårt, men arbetet fortsätter, säger Dijsselbloem.

– Det kunde ha varit bättre, det kunde ha varit värre. Vi måste försöka in i det sista, säger Spaniens finansminister Luis de Guindos.

Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos lämnade mötet utan att ge en kommentar till det samlade pressuppbådet.

Senare under söndagen möts även euroländernas stats- och regeringschefer samt alla EU-ledare i extrainsatta toppmöten i Bryssel, skriver TT.

Följ ämnen i artikeln