Riskerade rikets säkerhet för kaffe

Uppdaterad 2016-07-08 | Publicerad 2015-07-13

Tappade bort Försvarsmaktens hemliga papper

Avstickaren för att köpa en särskild sorts kaffe äventyrade rikets säkerhet. Två anställda på Försvarsmakten anmäls för att ha slarvat bort hemliga papper.

Försvarsmaktens personalansvarsnämnd (FPAN) fick i början av juli ta emot anmälan mot två anställda vid Försvarsmakten i Örebro. Den 16 juni ska de på en bilresa med några kollegor stannat till på en matbutik för att köpa kaffe till en bryggare. Eftersom den särskilda sortens kaffe som en av kollegorna ville ha inte fanns i butiken gjorde de ytterligare ett stopp för att sedan nöjda åka vidare. När de ätit sin lunch, som de köpt vid ett tredje stopp, upptäckte de att hemliga papper saknades. Dokument som i fel händer allvarligt kan skada rikets säkerhet.

Jackficka uppfyllde inte säkerhetskrav

Kollegorna misstänker att papprena glömts i matbutiken och beger sig tillsammans för att leta. Ett dygn senare är de fortfarande på villovägar. Först då anmäls händelsen till säkerhetsavdelningen och Försvarsmaktens telenät- och markteleförband (FMTM) anmäler de två anställda.

Papprena var så viktiga att de enligt Försvarsmaktens regler "skall stå under ständig uppsikt eller förvaras i ett utrymme som uppfyller lägst kraven för säkerhetsskåp" skrivs det i anmälan. Den jackficka som användes som förvaring uppfyller uppenbarligen inte säkerhetskraven enligt anmälan.

Slarvat tidigare

Mannen som förvarat dokumenten riskerar disciplinåtgärder som varning eller löneavdrag, men han kan också straffas med avstängning och åtalas för brott. Hans kollega anmäls eftersom denne tog initiativet till att stanna för att handla kaffet och dessutom var medveten om hur papprena förvarades utan att göra något. Kaffeköparen är tidigare känd för slarv bland annat med hemliga handlingar och den misskötsamma bilden av honom bidrar till att även denne anmäls. Personen riskerar disciplinåtgärder eller avstängning.

"Folk som inte sköter sig"

– I och med att de inte följer bestämmelserna så blir det ju så. Det enda jag kan säga är att inom alla yrken så finns det folk som inte sköter sig, säger överste Mats Klintäng, förbandschef för FMTM, om hur det kunde vara möjligt att mannen förvarade känsliga dokument i jackfickan.

Mats Klintäng säger att personalen på förbandet är utbildade i hanteringen av hemliga dokument och att säkerhetsrutinerna ska följas, utan undantag.

– Som framgår av handlingarna ser jag väldigt allvarligt på det här. Det åsidosätter säkerheten och det får tydliga konsekvenser både för den enskilde och för oss.

Papprena har inte hittats

Han säger att FMTM vidtog åtgärder direkt när de fick reda på händelsen.

– De här personerna har fråntagits behörigheten att hantera sådana här handlingar, just för att säkerheten är högt prioriterat hos oss. Vad som sedan händer med de här personerna ligger i Högkvarterets händer.

De försvunna papprena har inte återfunnits.

– Vi har inte återfunnit dem men vi har vidtagit åtgärder och nu är det här ingen fara, säger Mats Klintäng.

Följ ämnen i artikeln