Lösningen kan finnas i polishusets källare

Uppdaterad 2019-09-12 | Publicerad 2015-04-23

Här nere i källaren i polishuset finns ett utrymme som bara några få inom hela Polismyndigheten har sett – mordrummet.

Här förvaras spårmaterial från 200 mordfall och andra brott som aldrig preskriberas.

– Tanken är att det ska förvaras i 70 år, säger Christer Widemalm, gruppchef vid tekniska roteln som ansvarar för spåren.

Fallet - En grävpodd från
Aftonbladet

I den pågående granskningen av det 29 år gamla mordet i Aftonbladets grävpodd #Fallet har det, enligt inofficiella källor, plötsligt visat sig finnas spårmaterial kvar.

Huvudpersonen Samir har tidigare fått beskedet att ingenting av det som togs i beslag då, 1986, hade sparats.

Kniven kan finnas kvar

Men det nya beskedet, som det berättats om i #Fallet, innebär att morakniven som användes som mordvapen kan finnas kvar, liksom blodiga kläder, lakan och handdukar. Material som kan analyseras med ny teknik – och eventuellt kasta nytt ljus över mordet på Samirs styvmamma.

Polisen har ännu inte lämnat ut någon förteckning över beslagen, en sekretessprövning ska göras först.

Under tiden besökte Aftonbladet tekniska roteln för att om möjligt se hur materialet förvaras. Men polisen släpper inte in någon utomstående. Bara en handfull betrodda inom polisen har tillträde. Däremot lämnas bilder ut som polisen själva tagit.

Risk för kontaminering

2009 gjorde polisen en ordentlig genomgång av sparat spårmaterial. Allt paketerades på ett överskådligt sätt i papperspåsar som ställdes i genomskinliga plastlådor med tydliga angivelser av innehållet. Allt är registrerades också så att det är fullt sökbart.

Mycket viktigt var också att hanteringen sköttes med minsta möjliga risk för kontaminering, där teknikerna bar skyddskläder och bytte handskar varje gång de skulle ta i ett nytt föremål.

Varför måste materialet sparas i just 70 år?

– 70 år kanske är att ta i, men tanken bakom är att en gärningsman kommit in i åldern att han kan straffas för brott, och att man kan leva upp till 80-85 år, så de här ärendena kan tas upp under så lång tid, säger Christer Widemalm.

Även om ett ärende är avdömt och klart sparas material – för det fall det skulle komma in till exempel en resningsansökan och begäran om en ny prövning.

Christer Widemalm är glad över att det nu finns så god ordning på spårmaterialen. Han hoppas att det skulle kunna vara likadant inom polisen överallt i landet.

”Ligger längst fram”

– Vi har ju kämpat för det här i Stockholm, och pushat runt det i övriga Sverige. Men som vanligt inom statliga myndigheter så mal det väldigt långsamt. Jag tror att vi definitivt  ligger längst fram om man jämför med övriga landet.

I polishuset i Stockholm har dessutom ytterligare ett spårrum för brott där det finns preskriptionstid. Och ett rum ställs i ordning just nu, enbart för sexualbrott.

Samtidigt pågår en utredning om spårmaterial ska förvaras i framtiden.

Lyssna på #Fallet här

Följ ämnen i artikeln