”Jag slängde 2 000 handskrivna sidor”

Publicerad 2015-09-28

Peter Høeg om skilsmässan och åren med skrivkramp

UPPVUXEN MED STARKA KVINNOR ”Min huvudperson Susan är en motsägelsefull kvinna. Både sårbar, blyg och tuff och våldsam. Hon har problem med kärlek och närhet”, berättar Peter Høeg på besök i Stockholm.

Peter Høeg slog igenom med dunder och brak med ”Fröken Smillas känsla för snö” 1992.

Nu är han tillbaka med en ­roman som rosats av kritiker i hemlandet Danmark.

Peter Høegs författarskap har gått upp och ner. Romanen om Smilla var en enorm succé internationellt, flerfalt prisbelönt och dessutom filmatiserad. Sedan dess har kritiken varit blandad, och under tio år var det helt tyst från Peter Høeg.

Hans nya roman ”Effekten av Susan” är en mix av thriller och relationshistoria, med både action och vetenskapliga inslag.

Huvudpersonen Susan är lektor i experimentell fysik och mamma till tonårstvillingar. Hon besitter en exceptionell förmåga: Hon får människor att tala ut, ofta ofrivilligt. En dag får hon ett farligt och hemligt uppdrag.

Både Smilla och Susan är en sorts kvinnliga superhjältar, hur kommer det sig?

- Förmodligen för att jag varit omgiven av starka kvinnor hela mitt liv. Min mor var en riktigt kraftfull kvinna, som jämförts med en stark flodhäst ... en väldigt fin sådan. Jag har tre döttrar och en kärlekspartner som är starka personer, liksom min exfru.

Susan får människor att öppna sig - skulle du också vilja ha den effekten?

- Verkligen inte, säger Peter Høeg bestämt. Det skulle vara komplicerat och föra med sig förpliktelser att få veta en massa om någon främmande person, som kanske lägger sitt liv i dina händer.

- Faktiskt vet jag ett par personer som har den talangen, jag har själv sett hur vilt främmande människor kommit fram till dem och berättat sina livshistorier helt spontant. Vi känner nog alla någon som har lite av den egenskapen.

Du var borta från rampljuset i tio år, mellan 1996 och 2006, då romanen ”Den tysta flickan kom”. Vart tog du vägen?

- Jag skilde mig, och det var en stor sorg. Jag fortsatte att skriva varje dag, men jag lyckades inte. Efter sju år hade jag fått ihop 2 000 handskrivna sidor­ som bara var att slänga. Men jag ville inte ge upp, och sakta kom jag tillbaka igen.

Genombrottet med ”Fröken Smillas känsla för snö” var så stort. Hur påverkade det dig?

- Redan efter min debut­roman bestämde jag mig för vad som är viktigast i mitt liv: Att ha en bra relation med barn och familj, att meditera och även undervisa andra, att skriva­ böcker. Och det har jag hållit fast vid - det skyddade mig från att påverkas så mycket.

Din nya bok rymmer en del civilisationskritik, har du något särskilt budskap?

- Jag hade ingen plan för det - jag kommer in i en kreativ flow och berättar en historia. Men visst, jag är orolig för vad som händer med jorden. Det går alldeles för långsamt att ­lösa våra globala problem.

Cecilia Gustavsson

Fakta

Namn: Peter Høeg.

Ålder: 58 år.

Yrke: Författare. Undervisar i meditation, kreativitet och stresshantering.

Familj: Partner, fyra barn mellan 7 och 24.

Bor: I en liten jylländsk by vid ett meditationscenter.

Aktuell: Med romanen ”Effekten av Susan” (Norstedts).

Följ ämnen i artikeln