Argentina får ny president

Uppdaterad 2015-11-23 | Publicerad 2015-11-22

Det populistiska peronistpartiets tolvåriga maktinnehav i Argentina är till ända. Den konservativa presidentkandidaten Mauricio Macri ledde stort när 91,5 procent av vallokalernas röster räknats.

– Det här är en historisk dag, förändringen av en era som kommer att bli fantastisk, sade Macri när det stod klart att han blir Argentinas nästa president, enligt Reuters

Vänsterpolitikern Daniel Scioli, som är sittande presidenten Cristina Fernández de Kirchners favorit, förklarade sig samtidigt besegrad.

– I enlighet med folkets önskan har en ny president valts: Mauricio Macri, sade Daniel Scioli till sina väljare under valvakan, enligt nyhetsbyrån AFP.

När majoriteten av rösterna räknats hade Scioli 47,9 av procent av väljarnas stöd, medan Macri, som leder mitten-högerpartiet PRO, fått 52,1 procent.

Den konservativa oppositionskandidaten Mauricio Macri har gått till val med löften om marknadsinriktade ekonomiska reformer. På Buenos Aires-guvernörens valvaka hördes glädjerop och i Buenos Aires gick Macris väljare ut på gatorna för att fira segern.

Argentina är den tredje största ekonomin i Latinamerika efter Brasilien och Mexiko. Landet brottas med en stagnerande ekonomi och en inflation på över 20 procent. Argentina utkämpar även sedan länge en domstolstvist med en grupp långivare i USA som har skrämt bort investerare och gjort det svårt för Argentina att låna på den internationella kreditmarknaden.

TT

Följ ämnen i artikeln