Krossade rutor på skola efter misstänkt barnvåldtäkt

Publicerad 2015-11-09

Personal har hotats och beskyllts för att mörka

När föräldrarna på skolan i Alvesta skulle lämna sina barn i morse upptäckte de att 24 fönsterrutor krossats.

I dag höll skolan stängt, och väktare bevakade området.

Efter en misstänkt våldtäkt mot en flicka på skolgården har flera anställda i kommunen utsatts för hot.

Polisens hypotes är att händelserna är sammankopplade.

– Stämningen är väldigt obehaglig, säger en förälder.

Det var i mitten av oktober som en pojke i 10-årsåldern misstänks ha utsatt en jämnårig flicka för en våldtäkt vid en skola i Alvesta kommun.

Händelsen ska ha inträffat utanför skoltid. Brottsrubriceringen är våldtäkt mot barn. På grund av de inblandades låga ålder genomförs utredningen enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare.

Efter händelsen har föräldrar och anhöriga till elever varit mycket kritiska mot skolledningen. De ansvariga har beskyllts för passivitet och för att att ha försökt mörka det inträffade.

– Det får inte tystas ner, vi måste känna oss trygga med att lämna våra barn i skolan, säger en förälder.

En annan uppger att det råder lynchstämning.

– En del föräldrar har startat en grupp på Facebook där de uppmanar varandra att hålla barnen hemma från skolan. Stämningen har piskats upp mer och mer. Folk verkar verkligen känna hat mot skolans ledning. Det är väldigt obehagligt, otäckt.

Förtal och hot

Flera anställda ska också ha hotats och trakasserats. Polisen har fått in en rad anmälningar om hot mot personalen.

– Med anledning av inträffade händelser har vi upprättat anmälningar om olaga hot, förtal och förolämpning riktade mot anställda i Alvesta kommun. Det är flera målsäganden, säger Robert Loeffel.

Polisen är i nuläget mycket förtegen kring detaljer om hoten. Ingen misstänkt har identifierats.

– Vi kommer inte att kommentera hoten närmare nu, säger Robert Loeffel, kommunikatör vid polisen i Kronobergs län.

På en presskonferens, som P4 Kronoberg bevakade, uppgav Alvesta kommuns förvaltningschef Gunilla Kaij Bevheden att hoten börjat komma efter en artikel om våldtäkten publicerats på en hatsajt.

– I samband med det började en massa kommentarer komma på sociala medier. Även hot mot rektorerna förekom. Det ser vi allvarligt på.

Kaij Bevheden tillbakavisade kritiken om att skolledningen agerat passivt:

– Omedelbart när det kom till vår kännedom så agerade vi. Vi har arbetat för att säkerställa elevernas trygghet, och polisen och de sociala myndigheterna är inkopplade.

Misstänkt samband

I går kväll larmades polisen om att någon eller några krossat 24 fönsterrutor på skolan.

– Vi skickade en patrull som kontrollerade skolbyggnaden och omgivningarna. Vi har tittat till området under natten, säger Loeffel.

Polisen utgår från att de krossade rutorna hänger ihop med hoten som riktats mot skolans personal.

– Det finns inget förmedlat budskap kring det, men mot bakgrund av vad som skett måste vi jobba utifrån att det finns ett samband, säger Robert Loeffel.

I dag har skolan hållit stängt och väktare har befunnit sig i området.

– Vi har stängt skolan för undervisning i dag. Det handlar om arbetsmiljön för vår personal och våra elever, säger den tillförordnade rektorn.

Enligt planerna kommer skolan att öppna igen i morgon.

– Skadorna har reparerats under dagen och i morgon planerar vi att öppna skolan som vanligt. Vi tar väldigt allvarligt på att vår personal hotats, och det är därför vi polisanmält det, säger förvaltningschefen Gunilla Kaij Bevheden till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– I förlängningen måste vi diskutera varför det blir så här i samhället och hur människor uttrycker sig på sociala medier.

Följ ämnen i artikeln