Drottningen tog emot pris inför påvemötet

Publicerad 2015-04-27

Silvia delar ut Dalahästar till barnen.

ROM. Under måndagen möter drottning Silvia påven Franciskus. De ska diskutera barns rättigheter och skydd.

På söndagen flög drottningen till Rom, men prinsessan Madeleine åkte på egen hand tillsammans med maken Chris och lilla Leonore från London. På kvällen fick drottningen motta ett fint pris av den tyska kulturfonden Pro Europa.

Planet var rejält försenat och det blev ett supersnabbt klädbyte på hotellet innan bilkortegen fortsatte till tyska Vatikan-ambassaden. Där agerade drottningen ensam och tackade rört för uppskattningen hennes arbete mot barntrafficking, rönt.

– Det här är ett problem som egentligen bara blir större vid varje konflikt och krig, förklarade hon.

Så sjöng söta små barn Sankta Lucia både på italienska och svenska och fick dalahästar som minne och tack av drottningen.

– Det händer så mycket på barnfronten nu att man måste vara lite optimist.

Aftonbladet frågade hur hon reagerar på de skakande händelserna i Medelhavet med tusentals flyktingar som drunknar.

Med tanke på att drottningen fått ett europeiskt kulturpris, anser hon att Europa gör tillräckligt för att ta hand om alla som flyr undan krig och svält?

– Det kan aldrig vara tillräckligt – men man måste också förstå att den väldiga flyktingströmmen nu kom som en överraskning. Det är ett så otroligt stort antal människor som kommer varje dag. Det ställs stora krav på hjälp från organisationer och stater.

Det blir tillfälle att fördjupa den frågan under måndagen. Klockan 10 får hon en privat audiens med den medresta familjen hos påven Franciskus.

– Han är så mänsklig och står så nära problemen att vi sannerligen har mycket att prata om.

På eftermiddagen är det ett seminarium i Vatikanens vetenskapsakademi och ett besök i Vatikanbiblioteket.

Följ ämnen i artikeln