”Bra att någon tar tag i det här”

Publicerad 2011-05-17

Tvåbarnspappan Gjermund Henriksen: Anskrämligt att vi har fått A- och B-skolor i Sverige.

Slutsats #2: Bort med B-skolan väckte intensiv debatt.
Huvudteman blev stökiga klasser och segregeringen.
– Det är otroligt bra att någon tar tag i det här. Det är anskrämligt att vi har fått A- och B-skolor i Sverige i dag, säger tvåbarnspappan Gjermund Henriksen i Borås.

Sjömarkenskolan i Borås var en av de första platserna som vi besökte under granskningen av den kommunala skolan. Där mötte vi föräldrar och elever som demonstrerade mot trånga lokaler och nedskärningar på 19 miljoner.

Och upproret har gett resultat.

Dragit in förslaget

Efter vår granskning har politikerna dragit in förslaget om att spara in på lärartjänster:

– Politikerna har lyssnat på oss. Tack vare att ni skrivit om vår situation har även andra skolor hört av sig och frågat hur vi gått till väga. Det är roligt för det betyder att detta inte kommer att dö ut nu. Kampen för en bättre skola går vidare, säger Gjermund Henriksen, pappa i Borås.

Hundratals läsare kommenterade artikeln om B-skolan på nätet i går. Att många bryr sig om den kommunala skolans framtid visade inte minst dagens fråga: av 11 500 röster svarade 60 procent att de helst vill ha sina barn i en kommunal skola.

Tre politiker var med och chattade om vår slutsats i Debatt Live.

”Har råd med elitsatsningar”

Diskussionen blev stundtals livlig.

Socialdemokraternas talesperson i skolfrågor, Mikael Damberg ställde Tina Acketoft (FP), ledamot i utbildningsutskottet, mot väggen:

– Är det inte märkligt att regeringen alltid har råd att genomföra "elitsatsningar" men inte har några förslag för att minska skolsegregationen? sa han.

Tina Acketoft kom snabbt med svaret - och lyfte en av FP:s hjärtefrågor, ett återförstatligande av skolan:

– Låt staten ta huvudansvaret över skolan så att vi får samma förutsättningar i landet. Fördela resurserna kompensatoriskt i högre grad än i dag.

Rossana Dinamarca (V) var den enda i trion som pekade ut fria skolvalet som ett centralt problem.

– Det vi har kunnat se i granskningen som Aftonbladet gjort den senaste tiden är en ökad segregation. Segregationen har dessutom visat sig vara direkt kunskapshämmande både för elever som är "hög och lågpresterande". Alla elever tjänar på en gemensam skola, sa hon.