Många vittnesmål om sexism på Telia

Uppdaterad 2017-02-21 | Publicerad 2016-12-25

Kompiskorruption, kränkande kommentarer och ovälkomna sexuella inviter.

Efter avslöjandet om att kvinnliga Telia-anställda känt sig tvingade till sex har vittnesmålen om sexism strömmat in till Aftonbladet.

– Telia hävdar att de inte har vetat vad som pågår, men de har känt till detta i åratal, säger en tidigare anställd.

Chefer som utnyttjar sin maktposition och har sex med kvinnliga anställda under förespegling att det ska leda till avancemang inom bolaget. Ofredande och nedsättande omdömen. Bestraffning av kvinnor som inte anses vara cheferna till lags.

Efter Aftonbladets avslöjande har många nuvarande och tidigare anställda i Telias butiksnät har berättat om en kultur som kränker och förminskar kvinnor inom bolaget.

En av dem är Maria, 34. Hon arbetade tidigare som säljare i en Telia-butik, och blev utvald att ingå i ett utbildningsprogram för att bli butikschef.

Vid ett tillfälle hamnade hon hemma hos en hög chef efter en fest. Han övertalade henne att sova över. Då ska han ha krupit ner i sängen och ofredat henne.

”Slog ifrån sig allt”

Maria anmälde det inträffade till företaget, men utredningen ledde ingenstans.

– Chefen slog ifrån sig allting och hävdade att jag var mytoman. Jag blev ifrågasatt av dem som utredde detta, och det var jag beredd på. Men jag kunde inte tro att det skulle sluta som det gjorde, säger Maria, och fortsätter:

– Jag var övertygad om att chefen skulle få sluta, men de sa att de inte kunde göra någonting eftersom det hände på fritiden.

Hon fortsätter:

– När jag läste artikeln började jag skaka. Allt kom tillbaka. Sedan blev jag arg, eftersom detta har fått fortsätta trots att det hände för flera år sedan.

– Det är fruktansvärt att han jobbar kvar och att de inte har gjort något åt detta. Jag hoppas att detta gör att gör att Telia tar det här på allvar. Ingen ska behöva uppleva det som jag gick igenom.

Har fått sparken

Den aktuella chefen är en av dem som nu har fått lämna Telia efter bolagets internutredning.

Presschefen Irene Krohn uppger att de inblandade personerna ger olika bilder av vad som hände under den aktuella natten.

”Självklart ställer vi krav på att våra ledare uppför sig enligt våra etiska regler mot sina medarbetare både på och utanför arbetsplatsen. När det gäller den händelsen du refererar till så finns det olika versioner av den. Oavsett just den här incidenten så har internutredningen lett till att den här berörda personen inte längre jobbar på Telia”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Många vittnar om problem

Maria är långtifrån den enda som berättat om missförhållanden i bolaget.

– Flera chefer har förhållanden med yngre tjejer. De får ofta bättre karriärmöjligheter än andra, säger en person.

– På en fest hörde jag en chef säga: ”För en avsugning skulle jag kunna se till att du får ta över butiken”, uppger en annan.

– En kollega som jag jobbade var nyanställd och hade tackat nej till regionchefens inviter. När två butikschefer ville erbjuda henne fast anställning så såg regionchefen till att hon inte fick anställning, säger en tredje.

”Har etiska riktlinjer”

Många av Aftonbladets uppgiftslämnare beskriver att det finns en kultur av tystnad och rädsla på Telia, som gör att anställda inte vågar slå larm om oegentligheter.

Den bilden delar dock inte Irene Krohn.

”Vi har mycket tydliga etiska riktlinjer och ett regelverk för vilken uppförandekod som gäller alla ledare och medarbetare på Telia. Vi har också en whistleblowerfunktion som hanteras av extern partner där man kan vara helt anonym så att man ska känna sig trygg att rapportera om oegentligheter – just därför att vi vill att man ska anmäla om det är något som inte stämmer.”

Fotnot: Maria heter egentligen något annat.

Följ ämnen i artikeln