Åkesson: Inte Jomshof som är problemet

Olle Bengtsson/TT

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2023-08-26

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sommartal i Sölvesborg på lördagen.

Intoleranta islamister är problemet, inte Richard Jomshof. Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson, som tycker att regeringen varit för ängslig i sin hantering av koranbränningarna.

På lördagen kommenterade Jimmie Åkesson för första gången kritiken mot partitoppen Richard Jomshof.

Efter ett inlägg på X, tidigare Twitter, där Jomshof beskrev profeten Muhammed som en ”rövare” och ”massmördare” krävde oppositionen att han skulle lämna sin post som ordförande i riksdagens justitieutskott.

Till TT säger Åkesson att han inte ser några problem med sin partikollegas ordval.

– Det är inte Jomshof som är problemet, utan intoleranta islamister runt om i världen som tar varje chans att påtala hur kränka de är, som inte kan acceptera vårt sätt att leva och som på olika sätt genom hot försöker påverka vår lagstiftning, säger han.

Samtal om Jomshof

Medan statsminister Ulf Kristersson (M) har sagt att alla, inklusive Jomshof, har ett ansvar att tona ner läget kallade Liberalernas partiledare Johan Pehrson uttalandena för djupt olämpliga.

Båda har sagt att man samtalat med Åkesson om saken, men enligt SD-ledaren har Tidösamarbetet inte tagit skada av kritiken.

– Jag har förklarat hur jag ser på saken, och så har de nöjt sig med det, säger Åkesson.

Kritiserar regeringen

I Åkessons sommartal på lördagen tog partiledaren tydligt avstånd från all form av lagstiftning som skulle sätta stopp för koranbränningar.

I dagsläget pågår en utredning av ordningslagen som regeringen tillsatt, men SD-ledaren varnar för att ge efter inför de krav som finns från olika håll.

– Jag tycker att regeringen hamnade snett från början i det här, tyvärr. Man har varit för ängsliga inför de här påtryckningarna.

Åkesson medger att det inte är en lätt balansgång, men önskar att regeringen tydligare satt ner foten i frågan.

– Så här i efterhand tror jag de flesta inser att man kunde varit tydligare i försvaret av yttrandefriheten och demokratin. För det andra spåret som man nu är inne på, det leder ingenstans.

Följ ämnen i artikeln