Skyller på varandra efter sjukhusbombningen

Publicerad 2023-10-18

Hundratals personer uppges ha dött när sjukhuset i Gaza bombades.

Hamas pekade ut Israel – som sin tur la skulden på Islamiska jihad och publicerade påstådda filmbevis.

Nu råder delade meningar kring vem som ligger bakom bombningen.

Följ ämnen
Israel

Under tisdagskvällen bombades al-Ahli al-Arab-sjukhuset i Gaza. Minst 500 personer uppges ha dödats, många av dem barn och kvinnor, enligt de Hamas-kontrollerade hälsomyndigheterna.

– Massakern saknar motstycke, säger palestinska talespersonen Mahmoud Basal.

Hananya Naftali, som arbetar för Israels premiärministers digitala team, skrev inledningsvis på X att den israeliska försvarsmakten (IDF) attackerat ”en Hamasterrorbas i ett sjukhus i Gaza”.

Israel slog därefter snabbt ifrån sig och la skulden för bombningen på Islamiska Jihad.

Naftali raderade också inlägget.

Enligt Israel träffades sjukhuset av en raket som feltände när den avfyrats av den palestinska terrorgruppen.

Under natten och morgonen presenterade IDF filmer och bilder som de menar är bevis för att de inte bombat sjukhuset.

Israel: Besökts av Islamiska jihad

Vid midnatt publicerade IDF en video som påstås visa feltändningen och hur raketen sedan exploderar på en parkeringsplats invid sjukhuset. IDF meddelade att de skulle presentera ännu fler bevis.

– Det är flera källor och inte bara en. Filmer, underrättelser, system som övervakar vår egen eldgivning och fiendens eldgivning, sa han.

Under onsdagsmorgonen publicerade IDF en ny video, som påstås visa att attacken inte utförts av Israel. Satellitbilder och drönarbilder visar sjukhusområdet vid olika tidpunkter och jämför olika kratrar från IDF:s tidigare beskjutning med skadorna på sjukhusområdet. IDF skriver även att sjukhuset ska ha beskjutits av Islamiska Jihad.

Den israeliska försvarsmakten publicerade även en konversation där två personer som påstås vara från Hamas pratar om att raketen ska ha avfyrats från Gaza.

Samtidigt säger palestinske talespersonen Mahmoud Basal att Israel ligger bakom attacken.

– Massakern på Al-Ahli-sjukhuset är utan motstycke i vår historia. Även om vi har sett tragedier under de senaste krigen och dagarna, utgör det som inträffade i kväll ett folkmord av alla definitioner. Jag är mållös, säger han.

”Behövs mer bevis”

The Economist försvarsredaktör, Shashank Joshi, skriver på X att det ”fortfarande behövs mer bevis” innan man kan göra en bedömning kring vem som ligger bakom bombningen. Flera länder som Iran och Egypten pekar ut Israel för attacken, något Shashank Joshi ifrågasätter.

Han menar att de stater som redan dragit sina slutsatser inte har tillräcklig underrättelsekapacitet i närheten av Gaza för att göra en tillräcklig bedömning.

”Situationen är mycket känslig och riskerar att dömas offentligt innan vi har tillgång till grundläggande fakta”, skriver Shashank Joshi.

Enligt Joshi går det inte att dra några definitiva slutsatser utifrån de bevis som presenteras. Han skriver samtidigt att det finns tecken som tyder på att det kan ha varit en feltänd raket från Gaza.

Biden kommenterade

De olika uppgifterna hindrade inte USA:s president Joe Biden från att under onsdagsförmiddagen kommentera händelsen vid en pressträff i Tel Aviv med premiärminister Benjamin Netanyahu.

Biden konstaterade att det fanns olika uppgifter om vem som utfört attacken, men sa samtidigt till Netanyahu:

– Det verkar som om det utfördes av det andra laget, inte av er.

Kaos i flera länder

Samtidigt växer vreden och kaoset i regionen efter sjukhustragedin. Oroligheter och demonstrationer utbröt redan under tisdagskvällen i flera muslimska länder, och även på palestinska Västbanken.

Enligt Reuters skedde protester vid Israels ambassader i Jordanien och Turkiet.

Från Libanon rapporterades våldsamma konfrontationer utanför USA:s ambassad. Demonstranterna kastade stenar och satte eld på en byggnad, och polisen svarade med tårgas, uppger TT med hänvisning till en AFP-korrespondent på plats.

I Iran samlades en folkmassa utanför de brittiska och franska ambassaderna, enligt AFP. De skrek ”död åt England” och ”död åt Frankrike” och kastade ägg på en mur. Tusentals personer samlades sedan på Palestina-torget i Teheran för att uttrycka sin ilska.

Även från Libyen och Tunisien kom rapporter om protester och demonstrationer, uppger CNN.

Kroppar vid al-Shifa-sjukhuset i Gaza efter bombningen av al-Ahli-sjukhuset där minst 500 personer uppges ha mist livet.

Toppmöte ställdes in

Bombningen av sjukhuset fick också ett planerat toppmöte i Jordaniens huvudstad Amman under onsdagen att ställas in med kort varsel.

Där skulle Joe Biden ha träffat den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, Jordaniens kung Abdullah II och Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.

Sjukhusattacken fick också shiamilisen Hizbollah i Libanon att utropa onsdagen till ”en dag av vrede utan motstycke” mot Israel. Samtidigt rapporterades fortsatta bombningar från båda sidor vid libanesiska gränsen.