Kravet på Kristersson: Måste agera

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-03-22

Centerpartiets ledare Muharrem Demirok (C) och språkröret Daniel Helldén (MP).

Efter den hårda kritiken mot regeringens klimatpolitik kräver C och MP att statsminister Ulf Kristersson kallar alla riksdagspartier till samtal.

– Kom igen nu – kom ur det strypgrepp Sverigedemokraterna håller på regeringen, säger C:s partiledare Muharrem Demirok.

Vid en gemensam pressträff kräver C-ledaren och Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén att statsministern agerar.

– Vi är ense om att statsministern måste ta ansvar. Han måste kliva fram och samla alla partier. Vi står inför en klimatkris, säger Helldén.

På torsdagen kom Klimatpolitiska rådet med sin rapport där man konstaterade att regeringens klimatpolitik leder till ökade utsläpp. Sverige ser inte ut att nå varken uppsatta klimatmål eller EU-åtaganden till 2030.

– Kritiken är monumental. Vi har en klimatlag som riksdagen beslutat och uppenbarligen bryter regeringen mot den, säger Helldén.

”Sträcker ut en hand”

I början av året misslyckades C och MP att få igenom ett misstroende mot klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Nu väljer partierna en annan väg och ”sträcker ut en hand”, som Demirok säger.

– Nu är det upp till Ulf Kristersson om han vill slå igen den handen och säga att ”tack jag håller mig till Sverigedemokraterna och vänder klimatpolitiken ryggen helt och hållet”, eller om han faktiskt tar den utsträckta handen.

– Vi ser ett enat näringsliv, en enad akademi, ett enat civilsamhälle och en väljarkår som kräver att vi faktiskt gör något annat – då måste man som statsminister kunna lyssna på det.

S och V saknades

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet deltog inte vid pressträffen.

– Muharrem och jag diskuterade snabbt att vi måste få till den här förändringen, så det är mer att vi har tagit det här just nu. Frågan ligger närmare oss än de andra partierna, säger Helldén.

– Vi är två partier som brinner för klimatfrågorna. Det här är inte spelteoretiskt för oss, säger Demirok.