SD: 1,4 miljarder till fler fängelseplatser

Maria Davidsson/TT

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-04-04

Richard Jomshof (SD) och gruppledare Linda Lindberg på torsdagen.

Regeringen och Sverigedemokraterna ger nästan 1,4 miljarder kronor extra till Kriminalvården i år. Pengarna ska i första hand gå till fler fängelseplatser.

Myndigheten hade dock begärt 2,3 miljarder.

I den kommande vårändringsbudgeten skjuter Tidöpartierna till 1,38 miljarder till Kriminalvården under 2024.

– En allt grövre brottslighet och ett Tidösamarbete som har som mål att stävja denna brottslighet gör att vi skyndsamt måste utöka antalet anstaltsplatser, säger justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) på en pressträff.

– Det är av största vikt att vi syr in de människor som utgör ett hot. Fler måste lagföras och fler måste låsas in.

Hade begärt mer

Pengarna till Kriminalvården blir en av de enskilt största satsningarna i budgeten efter vården, som utlovats 6 miljarder kronor.

Kriminalvården hade dock begärt 2,3 miljarder kronor extra för 2024.

– Vi är övertygade om att detta är pengar som behövs, och de kommer med stor sannolikhet också att räcka, säger Jomshof.

Kriminalvården får också i uppdrag att se över dygnskostnaden per fånge. Förra året låg den på 3 500 kronor i häkte och 3 800 kronor på anstalt.

Kostnaden kan till exempel pressas ned genom att fler intagna får dela cell eller att standarden sänks.

Inspireras av Europa

– Inte minst ska man jämföra med andra europeiska länder som har lägre dygnskostnad än vad Sverige har. Målet är att hitta olika sätt att sänka kostnaden för det här kommer att kosta väldigt mycket pengar, säger Jomshof.

Kriminalvården har bedömt att antalet platser i häkten och anstalter måste trefaldigas inom tio år, till totalt 27 000 stycken.

Regeringen lägger fram vårändringsbudgeten i sin helhet den 15 april. Totalt omfattar den nya satsningar på 16,8 miljarder.

Följ ämnen i artikeln