Gömde miljoner i stolsbenen – döms till fängelse

Publicerad 2024-02-17

1,4 miljoner kronor hittades i ett stolsben.

Loppissäljaren gömde tjocka rullar kontanter i stolsben, vapen bakom en tavla och klockor i grytvantar.

Men på pappret hade mannen inte haft någon taxerad inkomst på flera år.

Nu döms han till 2,5 års fängelse för grovt penningtvättbrott och grovt vapenbrott, skriver Dagens Juridik.

Misstankar om att det hanterades stöldgods på en loppmarknad i Stockholmsförorten Vårberg uppstod under 2020. Det skriver Dagens Juridik.

En man i 45-årsåldern som verkade känna allt och alla, sålde ovanligt nya och fina saker som fick polisen att sätta span på mannen.

Under sommaren följde polisen efter mannen till ett garage i Norsborg och såg då att garaget var fullt av saker, så som flera elverktyg av den ”dyrare sorten”.

Efter en husrannsakan i garaget hittades ett dubbelpipigt hagelgevär, ett cylinderrepetergevär och en stor mängd ammunition som passade till vapnen. Detta hade gömts i en sopsäck som i sin tur var gömd i en stapel med svarta plasttunnor med utskurna bottnar, skriver tidningen.

Gömde pistol bakom tavla

Garagefyndet gjorde att polisen även utförde en husrannsakan i mannens bostad.

I ett ihålligt utrymme i skafferidörrarna hittades 140 000 kronor, bakom en tavla hittades en skarpladdad pistol och i grytvantar hittades flera klockor. Även guld och pepparspray hittades i lägenheten.

Efter att polisen sökt igenom lägenheten med en specialtränad hund hittades bland annat en myntsamling och ytterligare 1,4 miljoner kronor i kontanter, gömda och ihoprullade i matbordets stolsben.

Saknat taxerad inkomst

Mannen i 45-årsålderns enda inkomst har, under de två senaste åren, från bostadsbidrag och försörjningsstöd.

I förhör, som Dagens Juridik, tagit del av beskriver mannen att i stort sett alla saker som polisen hittat kom från loppmarknaden. Exempelvis sa han att han hade hittat pistolen i en sopcontainer.

Kontanterna, förklarade han, kom från en fastighetsförsäljning i Bagdad.

Döms till fängelse

Varken tingsrätten eller hovrätten har köpt mannens olika förklaringar. Han dömdes därför till grovt penningtvättbrott samt grovt vapen brott till två och ett halvt års fängelse.

Följ ämnen i artikeln