Sabotagehot på agendan under möte mellan Sverige, Finland och Norge

Publicerad 2023-02-22

HARPSUND. Sverige, Finland och Norge visade upp enad front på dagens säkerhetstoppmöte.

Bakom stängda dörrar diskuterades risken för sabotageattacker mot kritisk infrastruktur.

– Vi är förberedda på varje form av hot från Ryssland och det är också något som vi samarbetar kring i de nordiska länderna, säger Finlands försvarsminister Mikko Savola.

På statsministerns sommarresidens Harpsund samlades på onsdagen regeringscheferna från Sverige och Norge, Finlands president, och ländernas utrikes- och försvarsministrar.

De nio befattningshavarna åt lunch och höll bilaterala och trilaterala samtal i flera timmar innan de mötte pressen i en trång friggebod.

Budskapet var att länderna står enad även om Turkiet väljer att ratificera Finland en tid före Sverige:

– Det kommer inte att ändra på vår gemensamma vilja att planlägga och stå tillsammans i solidaritet, sa Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

”Är förberedda”

En av punkterna som diskuterades bakom stängda dörrar – som inte togs upp på pressträffen – var risken för sabotageattacker och andra så kallade hybridhot mot kritisk infrastruktur i de tre länderna.

– Det var ett av ämnena, säger Finlands försvarsminister Mikko Savola till Aftonbladet.

Han säger att Finland är förberett för den typen av aktioner – men välkomnar ett utökat samarbete mellan länderna vilket man i dag tog beslut om.

– Vi är förberedda på varje form av hot från Ryssland och det är också något som vi samarbetar kring i de nordiska länderna, säger Mikko Savola.

Även försvarsminister Pål Jonson (M) välkomnar utökat samarbete på området:

– Det är rätt så välkänt att Ryssland agerar i gråzonen mellan den totala freden och den totala kriget och där behöver vid bygga upp en starkare motståndskraft på nationell grund men vi behöver också bygga ut samarbetet kopplat till hybridhot, inte minst i cybersäkerhetssamarbetet, det var också något som lyftes under det här mötet, säger Pål Jonson till Aftonbladet.

Finlands president Sauli Niinistö, Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

”Följer väldigt noga”

Bland länderna i trion som möttes i dag har Norge under det gångna året varit tydligast med att det finns ett hot mot kritisk infrastruktur. Under förra året varnade man grannländerna om att oljeplattformar och rörledningar över och under vattnet kunde utsättas för sabotageattentat – och hemvärnsstyrkor beordrades ut för att bevaka olika objekt kopplade till olje- och gasindustrin.

Utrikesministern Anniken Huitfeldt beskriver situationen för närvarande så här:

– Det är något som vi följer väldigt noga så vi har haft mycket bevakning av de norska rörledningarna och även hjälp från våra Nato-allierade för att utföra de här uppgifterna för att säkra att vi får stabila energileveranser till Europa, säger Anniken Huitfeldt till Aftonbladet.

Den norske försvarsministern Bjørn Arild Gram säger att beredskapen höjdes i samband med explosionerna vid Nord Stream-ledningarna i Östersjön – och den ökade bevakningen kvarstår sedan dess.

– Vi har sjöförsvaret som tillsammans med allierade i dag också patrullerar oljeplattformar på sockeln och vi samarbetar med de privata bolagen för att ha god översikt över energiinfrastrukturen under vatten, så det här är av stor vikt och därför har vi ökat beredskapen och följer med vad som sker runt våra anläggningar.

”Råder fred”

Bland de tre länderna som deltog i dagens minitoppmöte har Finland den längsta gränsen till Ryssland. Försvarsministern Mikko Savola beskriver läget så här:

– Det råder fred längs gränsen och de (Ryssland, reds. anm.) har fokus på Ukraina nu, men vi känner vår granne som också vi har en lång erfarenhet av, så vi är förberedda. Vi har allmän värnplikt, vi har övade väpnade styrkor och vi har en väl tränad reserv, och så vidare. Så Finlands beredskap är ganska hög för närvarande.

De tre höll pressträff tillsammans på onsdagen.