Teslalobbyist försökte få ”audiens” med minister

Publicerad 2023-12-06

Tesla försöker påverka svenska regeringen mitt under konflikten. 

I mejl till arbetsmarknadsdepartementet ber företaget om en “audiens” med ansvarig minister Johan Pehrson (L).

Men regeringen nobbar Elon Musk. 

En rad fackförbund befinner sig i konflikt med Tesla eftersom biljätten vägrar att teckna kollektivavtal med fabriksanställda i Sverige. Regeringen har varit mycket försiktig med kommentarer om konflikten. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) har sagt att den svenska modellen innebära att parterna själva måste lösa situationen. 

Tesla har dock en annan uppfattning. 

I ett mejl till en politisk sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet försöker bolagets Nordenlobbyist få till ett möte direkt med arbetsmarknadsministern. 

“Vi undrar ifall det vore möjligt att få en kort audiens hos minister Pehrson för att informera honom om den pågående arbetsmarknadskonflikten vi är utsatta för?” skriver han. 

Axel Mårtensson, stabschef hos Pehrson, säger att det inte blev något möte efter mejlet.

Har slutat på Tesla

Aftonbladet har varit i kontakt med lobbyisten för att ställa frågor om syftet med mötet, men han meddelar att han har slutat på Tesla. Han hänvisar till kommunikationschefen i Sverige, Maria Lantz.

Hon svarar inte i telefon men skickar ett sms där hon ber om ”detaljer i ärendet”. Aftonbladet svarar men Lantz återkommer inte.

Johan Pehrson (L)

Teslabrevet är daterat den 20 november. Axel Mårtensson, stabschef hos Pehrson, säger att det inte blev något möte. 

”Regeringen står bakom den svenska modellen där fack och arbetsgivare tar ansvar för att arbetsmarknaden fungerar. Av respekt för de samtal som nu förs har vi inte haft något möte med någon av de inblandade parterna.” skriver han i en kommentar. 

En rad fackförbund befinner sig i konflikt med Tesla eftersom biljätten vägrar att teckna kollektivavtal med fabriksanställda i Sverige.

”Förstår inte”

IF Metall – fackförbundet som var först ut att strejka – tycker att Teslas brev visar att företaget inte förstår hur det fungerar i Sverige.

– De är uppenbart att de inte förstår att det vi ägnar oss åt är helt legala åtgärder, säger ordförande Marie Nilsson.

Hon tilläger att hon har svårt att se syftet med mötesinviten.

– Vill man inte teckna kollektivavtal, då får man vara beredd att fackföreningsrörelsen tar till åtgärder. Jag vet inte vad de förväntar sig att staten skulle kunna göra. 

Marie Nilsson, ordförande i IF Metall.

På tisdagen kom besked att även fackförbund i Danmark varslar om strejk i sympati med de svenska förbunden. Marie Nilsson säger att det nu är viktigt att invänta hur det tas emot av den andra parten.

– Vi är uthålliga och försöker få Tesla att förstå att vi är inte intresserade av något annat än att teckna ett kollektivavtal för mekanikerna.

Elon Musk.

Följ ämnen i artikeln