Maja Hellman frias och Johanna får sänkt straff för mordet på Tove

Publicerad 2023-10-25

JÖNKÖPING/STOCKHOLM. Johanna Jansson, 20, döms till 16 års fängelse i hovrätten för mordet på Tove.

Samtidigt frikänns Maja Hellman, 19 för mordet, men döms till fängelse i ett år och sex månader för grovt gravfridsbrott.

– Den yngre kvinnan frikänns för åtalet för mord och döms till grovt gravfridsbrott, hon ska inte betala något skadestånd, säger domaren Viktor Wetterö.

De båda kvinnorna dömdes i våras till livstids fängelse för mordet i Vetlanda på Tove i tingsrätten. De dömdes även då för grovt gravfridsbrott.

Efter att förhandlingarna i hovrätten avslutades den 12 oktober försattes Maja Hellman på fri fot i väntan på domen.

Maja Hellman frias för mord

Hovrätten menar nu att Johannas uppgifter om Majas delaktighet i Toves dödsfall ”inte är tillräckliga för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel”.

– Det kokar ner i att det finns bara den äldre kvinnans uppgifter att grunda bedömningen på och de är inte tillräckligt bra för att vi ska kunna göra det, därför frikänner vi den yngre kvinnan från ansvar, säger domaren Niklas Rundberg.

Hovrätten menar att man ska värdera uppgifter från en medmisstänkt ”med försiktighet”.

Enligt domen finns det inte heller något i den rättsmedicinska utredning som gjorts som pekar på att Johannas berättelse är mer trolig än någon annan version av händelseförloppet.

Att Maja Hellman inte larmade polisen efter att Tove dog har inte påverkat bedömningen.

– Vi prövar det som åklagaren påstår, säger domaren Niklas Rundberg.

Ett sådant brott hade kunnat prövas, om åklagaren yrkat på det.

– Vi kan inte, och vi ska inte prova det. Hade det påståtts i gärningsbeskrivningen hade vi kunnat pröva det, säger domaren Andrea Erliden.

Maja Hellmans advokat Peter Gillberg har meddelat henne den nya domen:

– En enorm lättnad, säger han om hennes reaktion och fortsätter:

– Det var detta vi hade som målsättning, att få domen ändrad på ungefär det här viset. Det har burit frukt och vad jag kan se delar hovrättningen min uppfattning i allt väsentligt.

Tove.

Sänkt straff för Johanna Jansson

Johanna Jansson, 20, får livstidsstraffet från tingsrätten sänkt i hovrätten.

– Hovrätten dömer den äldre kvinnan för mord och grovt gravfridsbrott men hon frikänns för åtalet för skadegörelse, påföljden blir 16 års fängelse, säger domaren Viktor Wetterö.

Hovrätten menar att Johanna Jansson agerat med likgiltighets uppsåt, vilket påverkar straffvärdet för mordet i en sänkt riktning.

– Samtidigt har det varit ett brutalt överraskande angrepp, vilket påverkar det i en höjande riktning. Det framstod som en slump att de träffade målsägande på nattklubben. Vi tror också att hon agerat ensam och inte tillsammans, då landar straffvärdet på mordet till 16 år, säger Viktor Wetterö.

”Visar på en uppenbar likgiltighet”

Att hon inte gjorde något för att hjälpa målsäganden efter att hon blivit medvetslös menar hovrätten tyder på att hon agerade oaktsamt.

– Det visar på en uppenbar likgiltighet, säger domaren Andra Erliden.

Exakt hur länge Johanna Jansson höll stryptaget har den rättsmedicinska undersökningen inte kunnat visa. Därför är Johannas berättelse det som främst ligger till grund för hur hon agerat.

– Vi har kommit fram till att hon höll greppet så länge att målsägande blev medvetslös. Det har inte varit ett kortvarigt stryptag och det var stryptaget som orsakade att hon dog, säger domaren Andrea Erliden.

Johanna dömdes tidigare för skadegörelse efter att ha försökt tända eld på Toves hus, något hon nu frias för i hovrätten.

– Det finns ingen teknisk bevisning som binder henne till brottsplatsen, säger Andrea Erliden.

Advokaterna Clea Sanborn och Peter Gillberg.

Advokaten: ”Ska träffa henne nu”

Johanna Jansson kommer att vara fortsatt häktad. Hennes advokat Clea Sangborn säger att hon troligtvis kommer att överklaga beslutet.

– Jag sitter utanför häktet och ska träffa henne nu, säger Clea Sangborn.

Hon ser positivt på att hovrätten dömt henne till 16 års fängelse istället för livstid.

– Det negativa är att de har dömt min klient för mord, säger Clea Sangborn.


Följ ämnen i artikeln