Oron på Liseberg: ”Känns inte helt bra”

Uppdaterad 2024-02-12 | Publicerad 2023-06-29

Liseberg har tydligt proklamerat att Lisebergbanan är säker och att den inte behöver stängas – trots att den är äldre än och har samma tillverkare som Jetline.

Men under torsdagen stängdes den trots allt – och bland besökarna finns skepsis kring säkerheten.

– Det känns inte helt bra, säger Hilde Hähre.

 Uppdatering 240212: Stor brand på Lisebergs nya vattenpark Oceana

Det dröjde inte lång tid efter dödsolyckan på Gröna Lunds Jetline innan jämförelserna med Lisebergbanan började dyka upp.

De två bergochdalbanorna har samma tillverkare och är uppförda åren efter varandra, 1987 och 1988.

Från Lisebergs sida var man snabb med att poängtera att vagnarna på deras attraktion byttes ut 2018 och att det finns stora skillnader mellan de båda åken.

– Det är väsentliga tekniska skillnader mellan vår bana och deras, sa Lisebergs säkerhetschef Kenneth Berndtsson till DN tidigare i veckan.

Lisebergbanan var stängd under torsdagen.

Till skillnad från andra nöjesfält som har valt att pausa karuseller tillverkade av företaget bakom olycksbanan på Gröna Lund har Lisebergbanan körts som vanligt.

Men på torsdagen stängdes även den.

”Tekniskt underhållsarbete”

– Det är vanligt tekniskt underhållsarbete. Exakt vad det är för typ av underhållsarbete vet jag inte, sa Lisebergs parkchef Mats Andersson under dagen.

När Aftonbladet besöker nöjesparken går flera besökare förbi Lisebergbanan och konstaterar besviket att attraktionen är stängd.

Kompisarna Annie Josefsson och Saga Olofsson har precis kommit till Liseberg när de inser att det inte blir någon åktur.

– Vi hade tänkt börja med Lisebergbanan. Det är tråkigt att den är stängd. Det har kanske med det som hände på Gröna Lund att göra, säger Annie.

De känner båda till tragedin som utspelade sig på Jetline men är trots det inte oroliga inför dagens alla åk.

– Det känns inte läskigt, det är jätteovanligt att sådana olyckor händer, säger Saga.

”Reagerade kraftigt”

Lite längre bort, vid klassiska ”Flumeride” från 1973, stöter vi på Hilde och Anders Hähre som är på Liseberg med deras 14-årige son.

De har rest hit från Norge som de gör varje år.

Det här är första gången de reflekterar över säkerheten på tivolit.

– Vi reagerade kraftigt för vi hade redan bokat biljetter hit när vi såg nyheten. Vi läste mycket om det, säger Hilde.

Anders säger att han tänker hålla sig borta från de stora bergochdalbanorna idag.

Hilde och Anders Häre var på Liseberg med sin son.

Oro när sonen åker

– Jag tänker att man kanske ska ta det lite lugnt med de största bergochdalbanorna och satsa på de lite mindre istället. De går inte lika fort, de är inte lika höga och håller inte på lika länge. Det känns lite tryggare, säger han.

Men sonen är inte rädd, och planerar bland annat att testa vrålåket Helix där besökarna bland annat färdas uppochned i upp till 100 km/h.

Det väcker en viss oro hos föräldrarna mot bakgrund av det som nyss skedde i Stockholm.

– Det känns inte helt bra. Men vi får försöka ha förtroende för att säkerhetsrutinerna är bra och kanske extra bra just nu. Vi kommer inte att stoppa honom, säger Hilde.

Följ ämnen i artikeln