IS-kopplade män greps i gryningsräd – fyra av fem häktades

Den yngsta är 15 år gammal – tidigare misstänkt för våldsbrott

Publicerad 2023-04-07

ESKILSTUNA. I tisdags greps fem män, misstänka för stämpling till terrorbrott.

Under långfredagen hölls häktningsförhandlingar i Eskilstuna tingsrätt.

Tre män och en 15-årig pojke har häktades, en 23-årig man försattes på fri fot.

I en koordinerad gryningsräd i tisdags slog insatsstyrkan till mot fem män i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs. Männen greps och begärdes under torsdagen häktade misstänka för stämpling till terrorbrott.

I ett pressmeddelande skrev Eskilstuna tingsrätt att männen anhölls på den lägre misstankegraden som skäligen misstänkta, men begärs häktade på den högre misstankegraden. Klockan 11 idag inleddes häktningsförhandlingarna, som beräknas pågå in i eftermiddagen.

De misstänka männen

Som Aftonbladet rapporterat om är en av de misstänka är en 15-åring som sedan tidigare är känd av polisen. Han har varit misstänkt för flera våldsbrott och beskrivs i en dom i förvaltningsrätten ha ”en stor brist på empati”.

I samband med häktningsförhandlingarna framkom vilka fler som misstänks för stämpling till terrorbrott.

Två av de misstänka männen är hemmahörande i Eskilstuna kommun, 23 och 29 år gamla. De är syriska medborgare. De andra tre är svenska medborgare.

15-åringen, som sedan tidigare varit misstänkt för flera våldsbrott bor i Strängnäs kommun. Det gör även en till av de misstänkta, en 24-årig man.

Fyra av fem häktades

Den första att föras in i rättsalen var en 25-årig man från Linköping. Han var skäggig och klädd i en grå tröja. Mannens advokat meddelade att klienten nekar till brott. Han är tidigare dömd för olovlig körning.

När förhandlingen hållits beslutade tingsrätten att 25-åringen ska häktas. Tingsrätten beslutade även att den 15-åriga pojken, 29-åriga mannen och den 24-åriga mannen ska häktas.

Den 23-åriga mannen från Eskilstuna släpptes på fri fot och häktades inte, då åklagarens bevisning inte ansågs tillräcklig, rapporterar SVT.

– Vi har presenterat bevisning för tingsrätten som jag menar har räckt för häktning på sannolika skäl. Sen har tingsrätten gjort en annan bedömning i ett fall, men personen kvarstår som misstänkt. Men jag är nöjd med att tingsrätten i de övriga fallen har gått på min linje, säger åklagaren Lars Hedvall.

Enligt Säpo ska de ha planerat ett terrorbrott i Sverige efter Rasmus Paludans koranbränning i januari och ha kopplingar till terrorgruppen IS.

Åklagare Lars Hedvall menar att brottet har begåtts av de fem personerna gemensamt och i samförstånd. Hur kopplingen till IS ser ut vill han i nuläget inte kommentera.

– Det är tidigt i förundersökningen och svårt att ge detaljerad information om det, men naturligtvis finns det internationella kopplingar och kopplingar till IS, säger Lars Hedvall.

När förhandlingarna var avslutade meddelade Säpo också i ett pressmeddelande att misstankarna mot samtliga fem män kvarstår.

Terrorhotsnivån kvarstår

Enligt Säpo ska männen inte ha planerat något dåd i närtid.

– Jag kan inte svara på vad de gripna eventuellt hade för mål gällande plats att utföra ett attentat, har Susanna Trehörning, biträdande enhetschef för kontraterrorism på Säkerhetspolisen, tidigare sagt till Aftonbladet.

Terrorhotsnivån i Sverige ligger kvar på en trea på en femgradig skala.

Förhandling i Eskilstuna tingsrätt