Putins hot: ”Problem” vid Finlands gräns

Publicerad 2023-12-17

Att Finland nu är med i Nato skapar ”problem”, säger Rysslands president i en tv-intervju.

Vladimir Putin hotar med upprustning vid gränsen – resurser ska frigöras genom att ”Leningrads militärdistrikt” åter skapas i öster.

Putin pratar, som han ofta gör, om att det inte är Rysslands militära framfart som skapar konfrontation, utan snarare en aggressiv västvärld.

– De tog in Finland i Nato. Hade vi några dispyter med Finland? Alla dispyter, däribland de av territoriell natur i mitten av 1900-talet, avgjordes för länge sedan.

Flyttar militär

– Vi har haft den vänligaste, artigaste relationen. Ekonomiska relationer, fortsätter Putin i intervjun i statlig tv.

– Det fanns inga problem, men nu uppstår de, eftersom vi bildar Leningrads militära distrikt där och flyttar vissa militära enheter dit.

Uttalandet är en blinkning tillbaka till kalla kriget, då Sovjetunionen hade ”Leningrads militärdistrikt” som en viktig östlig pusselbit i kapprustningen med väst.

Vladimir Putin. Bild från hans stora presskonferens tidigare i veckan.

Stängt gränsen

Distrikten slogs ihop 2010, så att Ryssland nu endast har fem sådana. Men i år har det kommit signaler om att Moskva och S:t Petersburg, tidigare Leningrad, åter ska få ett distrikt var. Och det bekräftar alltså Putin nu.

Spänningarna längs gränsen har redan ökat den senaste tiden. Finland anklagar Ryssland för en ”hybridattack” i form av migranter som bussas till gränsstationer, för att genom att söka asyl överväldiga finländska myndigheter. Därför har gränspassagerna successivt stängts, så att nästan all passage nu är stoppad.

Finland har en lång gräns mot Ryssland.

Följ ämnen i artikeln