Nordkorea avfyrar fler robotar över Japanska havet

Uppdaterad 2022-11-03 | Publicerad 2022-11-02

Minst två dussin robotar avfyrades av Nordkorea under onsdagskvällen och landade i Japanska havet.

En robot slog ner i närheten av Sydkoreas kust – vilket är det närmsta en missil har kommit landet på mer än 50 år.

Japanska myndigheter uppmanade invånare att omedelbart ta skydd.

Nordkorea avfyrade minst 23 ballistiska robotar över Japanska havet under onsdagskvällen, något som bekräftas av militärledningen i Sydkorea. Det rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

En av robotarna slog ner mindre än 60 kilometer från Sydkoreas kust. Så nära sydkoreanskt vatten har en robot inte slagit ner sedan Koreakriget, som tog slut 1953.

Enligt sydkoreanska myndigheter ska en av robotarna vara en interkontinental missil, rapporterar Reuters. Det är en typ av robot som är byggd för att kunna bära kärnvapen runt halva jordklotet.

En tv-skärm visar nyheterna om Nordkoreas robotattack i Sydkoreas huvudstad Seoul.

De japanska myndigheterna uppmanade de fem miljoner invånarna i prefekturerna Miyagi, Yamagata och Niigata i landets nordöstra delar att söka skydd omgående, skriver japanska nyhetsbyrån Kyodo.

Men snart efter att larmet gått kunde myndigheterna konstatera att roboten inte tagit sig över japanskt territorium utan landat i Japanska havet ungefär hundra mil utanför den japanska kusten. Enligt sydkoreanska myndigheter kan det ha berott på att ett fel uppstått som gjort att roboten kraschat.

Även tidigt under onsdagsmorgonen ska Nordkorea ha avfyrat minst tio robotar, enligt sydkoreansk militär. En av dem ska ha slagit ner i sydkoreanskt territorialvatten och evakueringsorder utfärdades.

Kang Shin-Chul, insatschef vid den sydkoreanska militärledningen beskrev uppskjutningen som ”mycket ovanlig” och ”oacceptabel” eftersom den för första gången föll nära territorialvatten.

Sydkorea svarade med egna robottester från flygplan.

Följ ämnen i artikeln