Sjuka och dementa ryssar vanvårdas i ”koncentrationsläger”

Publicerad 2023-10-21

Sju funktionsnedsatta ungdomar dog av svält på ett hem i ryska Sankt Petersburg.

De var toppen på ett isberg.

157 000 psykiskt sjuka, funktionsnedsatta och dementa lever omyndigförklarade i isolering på ryska institutioner, enligt The Insider.

Psykiskt och fysiskt svaga ryssar ska få vård och hjälp på ”psykoneurologiska internat”. Istället fungerar institutionerna som koncentrationsläger där de boende är inlåsta utan sysselsättning och vanvårdas till döds, enligt den exilryska tidningen The Insiders granskning av situationen.

Runtom i Ryssland finns uppemot 600 psykoneurologiska internat med 157 000 intagna, omgärdade av två meter höga betongmurar med kontrollstationer.

Personal slår i bland de intagna, svär åt dem och kallar dem för idioter, visar granskningen.

Sovsal full med sängar på rysk institution.

Intagna straffas med inlåsning

I juli 2023 försämrades de intagnas situation när det ryska parlamentet – duman – ändrade lagen så att läkarna på institutionerna kan skära ner på tiden som de intagna får träffa besökare. Läkarna kan numera också begränsa antalet personer som de intagna får kommunicera med. Intagna som trots allt klagar straffar läkarna ofta med inlåsning. De intagna behandlas sämre än straffångar, enligt The Insider.

Skräckinjagande läkare

– Vi har inga rättigheter. Läkarna är de man är mest rädd för. Hela dagarna gör vi ingenting. Vi ligger i sängen, sover, tittar på tv. Tre gånger om dagen får vi gå ut på gården och röka, säger en av de intagna, Marina, via telefon till The Insider.

Hon berättar också att många intagna på institutionen dör snabbt. Hälften av de intagna måste dela kläder med de andra, från trosor till byxor, och de får blodiga sår av att gå i för trånga skor. De anställda äter dessutom upp hälften av de intagnas köttportioner, uppger kvinnan.

Rullstolar finns ofta inte alls på institutionerna, vilket innebär att funktionshindrade kan ligga till sängs dygnet runt i flera år.

Urinhink i sovrum på rysk institution.

Fängelse för tjänstefel

I enstaka fall döms ansvariga. När en intagen på Psykoneurologiska internatet nummer nio i Sankt Petersburg fick liggsår vägrade föreståndaren Dmitrij Mogilevskij att skicka den intagne till sjukhus. När den intagne dog dömdes Mogilevskij i december 2022 till 13 års fängelse för tjänstefel och tagande av mutor.

Frivilliga volontärer som hjälper de intagna säger till tidningen Bumaga att enstaka fängelsedomar inte hjälper. Problemet är själva systemet, som drar till sig oengagerad personal och håller människor inlåsta utan några rättigheter.

Flera döda på kort tid

I april 2023 visade det sig att sju unga funktionshindrade personer intagna på Psykoneurologiska internatet nummer tio i Sankt Petersburg hade dött på kort tid.

En av de döda var Aleksej Delvari, som såg ut som ett barn men var 23 år. Han kunde varken röra sig, äta eller tvätta sig själv och krävde ständig passning. När Aleksej utmagrad skickades till sjukhus utan ledsagare dog han, enligt tidningen Bumaga.

Aleksej Delvari innan han togs in på institutionen i Sankt Petersburg.

Dog av svält

Enligt Njuta Feldmesser, ansvarig för Vera Foundation som jobbar för de intagnas rättigheter, dog Aleksej – vilket stöds av före- och efterbilder på honom – av svält, liksom sex andra ungdomar på institutionen. Och de var inte de enda, enligt en kvinnlig volontär.

– Det dör ständigt personer på Psykoneurologiska internatet nummer tio. Listan med människor vi tog hand om minskade varje gång vi kom dit, säger volontären till Bumaga.

I juli presenterades en kommunal undersökning i Sankt Petersburg som visade att ”inga fel har begåtts vid institutionen”. Men en brottsundersökning pågår fortfarande.

Aleksej Delvari efter att han tagits in på institutionen i Sankt Peterburg.

”Säger att jag är för tung”

Olga, en 29-årig funktionshindrad kvinna med en CP-skada, berättar om situationen på en annan, icke namngiven institution, där hon är intagen. Hon får sällan hjälp att gå på toaletten:

– De säger att jag är för tung, och sätter på mig blöjor i stället. Jag har rätt till två blöjor om dagen.

Hon får aldrig gå ut och växte upp på sex olika barnhem:

– Jag minns hur en sjuksköterska dödade 4-åriga Sasja Jarosjtjuk som jämt grät och störde hennes sömn. Hon misshandlade honom rejält. En annan anställd bröt benet på en pojke när hon bytte blöja på honom.

I Putins Ryssland finns 600 psykoneurologiska internat med 157 000 intagna

Tjänar pengar

De omyndigförklarade intagna har små möjligheter att ta sig från institutionerna. För det första gjorde dumans lagändring i somras att ett frisläppande numera måste granskas av två kontrollkommissioner, mot tidigare en. För det andra förlorar institutionerna pengar för varje intagen som släpps, vilket gör att de hålls kvar, enligt The Insiders granskning.

Fotnot: Namnen i artikeln är fingerade.

Följ ämnen i artikeln