Mejlet om Stenevi: ”Toxiskt toppstyre”

Publicerad 2023-10-04

Miljöpartiets Märta Stenevi.

Arbetsmiljön beskrivs som ”ohållbar” kring Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i ett internt mejl, avslöjar DN.

Situationen har även fått flera att aktivt söka sig bort.

Dagens Nyheter rapporterar att ett internt mejl skickats från Miljöpartiets riksdagskansli till valberedningen inför partiets kongress i november. Ett mejl som är underskrivet av både Saco och Unionen, två stora fackliga organisationer.

Något som bekräftats av ordförande för fackförbundet Saco.

– Vi har fått larm om arbetsmiljön kring Märta Stenevi, säger Sacos ordförande till DN.

I mejlet beskrivs arbetssituationen som ”ohållbar” kring Märta Stenevi och att det medfört ett ”stort lidande” hos ett antal medarbetare.

En källa som Dagens Nyheter har pratat med beskriver situationen som en ”toxisk toppstyrning”

Situationen ska även ha flera att aktivt söka sig bort.

Aftonbladet söker Märta Stenevi för en kommentar, kanslichefen vill till DN inte kommentera personalfrågor men tar uppgifterna på allvar.

Tidigare knyst

Aftonbladet har sedan innan rapporterat om att flera manliga företrädare för partiet tvekat att kandidera som språkrör av anledning för att de uppges vara tveksamma till att ställa upp bredvid Märta Stenevi.

Även interna överenskommelser ska brutits. Den strategi som Miljöpartiet har prioriterar klimat- och miljöfrågor något Märta Stenevi ska ha valt att bredda genom att lyfta andra frågor.

En källa i partiet sade då att ”hon engagerade sig sent och har inte samma grundmurade övertygelse i klimat- och miljöfrågor som andra har”.

Följ ämnen i artikeln