Massflykten: 400 000 flyr etnisk rensning i Burma

Uppdaterad 2017-09-15 | Publicerad 2017-09-14

I går konstaterade FN:s generalsekreterare att det pågår etnisk rensning i Burma.

Under de senaste veckorna har omkring 400 000 personer från den muslimska folkgruppen rohingya flytt över gränsen till Bangladesh.

– Militär och polis omringade vår by och attackerade oss med raketer. Då flydde vi, säger Abdul Goffar till AP.

Byar brinner i västra Burma.

En FN-representant uppger för AFP att uppemot 1 000 människor kan ha dödats under den senaste tidens oroligheter.

Under onsdagen gick FN:s säkerhetsråd för första gången ut med ett gemensamt uttalande om situationen i Burma. FN:s generalsekreterare António Guterres beskriver situationen som etnisk rensning, och säkerhetsrådet kräver att Burmas regering agerar för att stoppa utvecklingen.

”Militär attackerade med raketer”

Omkring 400 000 personer, en tredjedel av de rohingyas som bor i området, beräknas ha flytt delstaten Rakhaine över gränsen till Bangladesh under de senaste veckorna.

– Militär och polis omringade vår by och attackerade oss med raketer. Då flydde vi, säger Abdul Goffar till AP.

Regeringen i Burma har anklagat rohingyas för att själva ha tänkt eld på sina hem och byar. FN:s chef för mänskliga rättigheter kallar påståendet för fullständigt världsfrånvänt, skriver AP.

Utnyttjas i Bangladesh

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i Rakhaine i västra Burma i generationer. Rohingyas gjordes statslösa 1982 och har länge varit utsatta för våld och förföljelse. Inga oberoende observatörer släpps in i Rakhaine.

Det har ännu inte kommit någon officiell reaktion från Burma efter fördömandet i FN:s säkerhetsråd.

Den kritiska situationen utnyttjas av båtägare i Bangladesh, rapporterar en AFP-korrespondent. I gränsstaden Cox’s Bazar har priset för en båtfärd på 10–30 minuter som normalt kostar mindre än fem kronor stigit uppemot tusen kronor, skriver AFP.

Fredspristagaren kritiserats

Burmas ledare Aung Sang Suu Kyi, har fått internationell kritik för att inte ha fördömt det massiva våldet. som vann Nobels fredspris 1991 men inte kunde kunde ta emot det förrän 2012 då hon släpptes från sin husarrest,

Enligt bedömare är Suu Kyi inmålad i ett hörn av landets mäktiga militär, att hon inte vågar utmana den. Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har sagt att läget i Burma är "mycket allvarligt och snabbt försämrat" och manar Suu Kyi att visa handlingskraft mot våldet.