Falsk VD lurade företag på miljonbelopp

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

Ekonomiassistenten på ett kontor i Malmö trodde att hon hjälpte vd:n med en rad expressbetalningar.

I stället överförde hon närmare 2 miljoner kronor till bedragare.

Nu åtalas en kvinna och två män vid Malmö tingsrätt för omfattande bedrägerier.

Den falske vd:n mejlade den svenska ekonomiassistenten på det internationella företaget i september i fjol. Han skrev att han ville ha hjälp med flera stora betalningar som behövde gå iväg omgående.

Eftersom hans mejladress var identisk med den högste chefens och assistenten visste att företaget nyligen förvärvat ett nytt bolag ifrågasatte hon först inte ordern, berättar hon i förhör. Hon bad dock om underlag och rådfrågade även en kollega innan hon överförde några pengar som gick utanför det vanliga systemet.

Överförde närmare 2 miljoner kronor

Totalt handlade det om närmare 2 miljoner kronor till tre olika konton, varav två var svenska.

I och med att den tredje överföringen gick till ett utländskt konto anade hon snart att någonting inte stod rätt till. Hon dubbelkollade då ”chefens” mejladress och upptäckte att den ändrats under mejlkonversationens gång.

Hon lyckades då stoppa den sista transaktionen på motsvarande 544 000 kronor och bad banken frysa överföringen. De två första transaktionerna hade dock redan gått igenom.

En kvinna i 40-årsåldern och två män – en i 40-årsåldern och en i 18-årsåldern – åtalas vid Malmö tingsrätt för penningtvättbrott.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
En kvinna i 40-årsåldern och två män – en i 40-årsåldern och en i 18-årsåldern – åtalas vid Malmö tingsrätt för penningtvättbrott.

Tre åtalas för penningtvättsbrott

Pengarna gick till två män i Sverige, en i 40-årsåldern och en annan i 18-årsåldern. Den äldre mannen tog emot nästan 740 000 kronor, den yngre närmare 630 000 kronor.

Den äldre mannen skickade sedan vidare pengarna, varav 100 000 kronor gick till en jämnårig kvinna som också befann sig i Sverige. 85 000 kronor har sedan överförts tillbaka till mannen, men till hans utländska konto. Enligt åtalat syftade denna transaktion till att ”dölja att pengarna härrörde från brott eller brottslig verksamhet eller att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig pengarna eller dess värde”.

Banken hann frysa pengarna som överförts till den yngre mannens konto, innan något uttag eller transaktion skett.

Samtliga åtalas för penningtvättsbrott – varav männen för grovt penningtvättsbrott. Mannen i 40-årsåldern har suttit häktad sedan november 2019. Kvinnan som tidigare häktats är nu på fri fot, liksom mannen i 18-årsåldern. Samtliga förnekar brott. De äldre medger att de har en relation till varandra men påstår att de inte känner 18-åringen, vilket är ömsesidigt.

Äldre mannen åtalad för flera brott

Den äldre mannen åtalas även för att ha förvarat explosiva varor om cirka 500 gram dynamitsprängämne som preparerats och färdigställts i en termos. Han ska också ha haft en bengal och nödraket i sin bostad i Malmö i november förra året. Åklagaren rubricerar även detta brott som grovt.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN