Största ökningen av arbetslösa på månader

Publicerad:
Uppdaterad:
Allt fler skåningar blir arbetslösa.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Allt fler skåningar blir arbetslösa.

NYHETER

Arbetslösheten i Skåne fortsätter stiga efter coronautbrottet.

Förra veckan skedde den största ökningen av arbetslösa på två månader.

– Gissningsvis är det ungdomar och att varsel realiserats, säger Christian Lindell, samhällsanalytiker hos Region Skåne.

Region Skåne meddelade i dagarna att arbetslösheten i Skåne fortsätter att öka. Vid veckoslutet var 71 417 personer arbetslösa. Det innebar en ökning med 1 023 personer på en vecka – vilket är den största ökningen av arbetslösa i länet sedan vecka 14.

Christian Lindell, samhällsanalytiker hos Region Skåne, menar att en förklaring kan vara att de många varsel som inträffade i mars nu börjat utlösas.

– Det är ett jättehögt värde men gissningsvis är det ungdomar och att varsel realiserats. Utan att riktigt kunna bekräfta det är min misstanke att det gjort att arbetslösheten ökat. Tidigare har det inte varit så mycket uppsägningar, utan det tar några månader innan de förverkligas, säger Christian Lindell.

”Ett jättehögt värde”

Ungdomarna han syftar på är de som nu tagit studenten.

– De går ut i arbetslöshet i samband med att skolan slutat, säger han.

Mona Mårtensson, biträdande regionchef för Arbetsförmedlingen i region syd, pekar även hon på att varsel nu kan ha förverkligats men också att många fått lämna tillfälliga anställningar.

– Det har visat sig att corona drar ut på tiden. För dem som har kämpat med att behålla personal, och gjort försök, har det inte vänt på det sättet som de önskat. Det betyder att det inte, som kanske förväntat och planerat, går att hålla kvar personal inför sommaren, säger Mona Mårtensson.

Foto: Arbetsförmedlingen
Mona Mårtensson.

Ungdomar och utrikes födda

Alf Jönsson, regiondirektör, oroas främst av ökningen på yrken i turistnäringen, hotell och restaurang samt industrin.

– Dilemmat med när de industriella strukturerna blir hårt belastade är att det är så oerhört mycket svårare att bygga upp. Vi har full respekt för serviceföretagens svårigheter men om produktion och produktionssystem rasar samman tar det oerhört lång tid, om man ens någonsin kommer tillbaka.

Framförallt är det ungdomar och utrikes födda som drabbats hårt, enligt Arbetsförmedlingen.

– Funderar man på vad orsaker till det är så beror det på att branscherna de många gånger är i, om jag generaliserar, har viruset slagit hårt mot. Till exempelvis inom restaurangbranschen, säger Mona Mårtensson.

”Kommer fortsätta stiga”

Fortsättningen ser dock dyster ut.

Det trots att förra veckan kan ha varit en tillfällighet, med mycket ungdomar som blev arbetslösa, och att Skåne i övrigt haft en stabil ökningstakt.

– Fortsätter det ett tag är det klart att det byggs upp rätt stora siffror, säger Christian Lindell.

Att det inte rör sig om någon hög- eller lågkonjunktur utan en pandemi gör det svårt att spå hur hög arbetslösheten kan bli.

– Men fakta är att den har ökat och vi förväntar oss att den kommer fortsätta stiga, säger Mona Mårtensson, som betonar att hennes bästa råd är att utbilda sig inom bristyrken.

Utöver arbetslösheten var 49 415 personer i Skåne permitterade i förra veckan.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE