Polisen ska kontrollera årets björnjakt

TT

Publicerad 2020-08-21

Totalt 291 björnar landet över får fällas när årets licensjakt nu inleds. För andra året i rad ska polisen kontrollera att allt går rätt till.

– Vi står fullt bakom det, säger Johan Lundberg, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.

I skogarna kring Tandsjöborg, fyra mil söder om Sveg, har det varit en lång dag. Johan Lundberg, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg, och hans jaktlag har varit ute sedan klockan 5 på fredagsmorgonen.

Då gick nämligen startskottet för årets licensjakt på björn, och i Gävleborg får 60 björnar fällas.

– Vi är runt 50 personer ute i dag. Det är mycket väntan. Det är en löshundsjakt, och i dag har det varit lite besvärligt eftersom det har varit så varmt. Det är säkert 18-20 grader ute nu, det är för varmt för hundarna, säger Johan Lundberg.

Själv har han inte haft någon jaktlycka, och strax innan klockan tre på eftermiddagen har han börjat packa ihop. Grannlaget däremot sköt en björn.

– Den är nu skickad ner till Ljusdal på släpvagn för besiktning hos länsstyrelsen. Sedan ska den flås i kväll.

Poliskontroller

Totalt får 291 björnas fällas i hela Sverige under årets jakt. Precis som förra året samarbetar länsstyrelserna i landets fyra nordligaste län – Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten – med polisen för att kontrollera att jägarna sköter sig, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi undersöker att de har kontroll på nykterhet, sina vapen, licenser, att man har jakträtt. Överlag i fjol så var alla väldigt skötsamma, säger Jonas Annerud, insatschef vid polisen i Jämtlands län, till radion.

Förra året avslöjade polisen ett stort antal illegala fångstmetoder. Det handlar om illegala åtlar, det vill säga beten som används för att locka fram djuren, och otillåtna åtelkameror vilket rubriceras som förberedelse till grovt jaktbrott.

Åtlar är inte illegala om de i förväg har godkänts av länsstyrelsen.

Fjolårets kontroller var de första i sitt slag och de kan enligt Annerud ha haft en förebyggande effekt.

– Det är fler som ansökt om legala åtlar i år och det kanske faktiskt är ett tecken på att man väljer att gå rätt väg i stället.

"Hög förväntan"

Johan Lundborg vid Jägareförbundet Gävleborg tycker att det är positivt att kontrollerna införts.

– Vi står fullt bakom länsstyrelsen och polisen i den här frågan. Jag tror att man även har varit ute i Gävleborg och gjort undersökningar för att statuera exempel på ett par ställen, och det får en enorm spridningseffekt. Det är så lätt i dag att göra rätt, det är så lätt att söka en legal åtel, säger han.

Trots att jaktlyckan inte var på hans sida under fredagen har han inte gett upp hoppet. På lördagsmorgonen kommer han ge sig ut i skogarna igen.

– Vi har en hög förväntan inför morgondagen också, det finns ungefär 40 björnar kvar att skjuta, säger han.