Anders Tegnell självkritisk i ny intervju

”Jag tror att det finns förbättringspotential”

Av: Adam Westin, Hans Österman, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att Sverige skulle ha satt in fler åtgärder i början för att stoppa coronaviruset.

– Det finns säkert förbättringspotential i det vi har gjort i Sverige, helt klart, säger Anders Tegnell till Ekot.

I en intervju med Sveriges Radio Ekot uttrycker statsepidemiologen att Sverige borde gjort mer för att stoppa spridningen av coronaviruset, i det inledande skedet.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger han till Ekot.

I intervjun beklagar Tegnell Sveriges höga dödstal. Om det funnits något sätt att hindra de många dödsfallen är något att fundera på i framtiden, säger statsepidemiologen.

Men Anders Tegnell har inte klart för sig vilka åtgärder som skulle ha införts.

”Jobbat upp ett stopp”

– Det vore bra att veta mer exakt vad man ska stänga ner för att hindra smittspridningen bättre. Egentligen har alla länder slängt in allt med en gång. Sverige är ett av de få länder som jobbat upp ett stopp mer och mer. Möjligen får vi veta det nu när man börjar plocka bort åtgärder, en i taget, och då kanske vi får någon slags lärdom om vad ytterligare, förutom det vi gjorde, skulle man kunna göra utan att köra den totala nedstängningen, säger Anders Tegnell till Sveriges Radio.

När socialminister Lena Hallengren (S) senare under tisdagen får frågan av Dagens Nyheter om hon håller med om Tegnells analys svarar hon:

– Han kan ju fortfarande inte ge ett exakt svar på vilka åtgärder man skulle ha vidtagit. Den frågan tycker jag kvarstår. Det är svårt att veta vilka åtgärder man skulle ha kunnat vidta.

”Ska lära av situationen”

Hon säger också till tidningen:

– Vi försöker ha fokus på vad vi kan göra framöver eftersom vi inte får chansen att göra samma sak någon mer gång. Vi kommer inte tillbaka till slutet av februari. Men det är klart att vi ska lära av situationen för framtiden. Men än så länge tror jag inte att någon kan säga exakt vilka åtgärder som gett vilken effekt. Det var så jag uppfattade Tegnell i morse, i samma inslag som du hörde. Något mer vet inte jag.

LÄS VIDARE

”Jag tror det finns förbättringspotential i det vi har gjort i Sverige, helt klart”, säger Anders Tegnell till Ekot.
Foto: Björn Lindahl
”Jag tror det finns förbättringspotential i det vi har gjort i Sverige, helt klart”, säger Anders Tegnell till Ekot.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: