Österrike går mot nyval efter skandalvideon

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz meddelade att hans regering spricker på grund av skandalfilmen med vicekanslern Strache.
Foto: Michael Gruber/AP/TT
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz meddelade att hans regering spricker på grund av skandalfilmen med vicekanslern Strache.
"Denna regering är korrupt", lyder ett budskap på en skylt vid demonstrationer i Wien.
Foto: Michael Gruber/AP/TT
"Denna regering är korrupt", lyder ett budskap på en skylt vid demonstrationer i Wien.
Österrikes vice förbundskansler meddelade sin avgång vid en presskonferens på lördagen.
Foto: Michael Gruber/AP/TT
Österrikes vice förbundskansler meddelade sin avgång vid en presskonferens på lördagen.
Foto: Michael Gruber/AP/TT
Protester utanför förbundskanslerns kansli i Wien.

Österrikes regering spricker med anledning av skandalvideon där vice förbundskansler Heinz-Christian Strache diskuterar upphandlingar och kampanjstöd med vad han tror är en rysk oligarks släkting.

– Nog är nog, säger förbundskansler Sebastian Kurz, som vill att landet går till nyval så snart som möjligt.

Strache, som var partiledare för högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ), avgick tidigare på lördagen, ett drygt dygn efter att filmklippet publicerats av de tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung.

Men det var inte tillräckligt för att hålla ihop regeringssamarbetet med konservativa Folkpartiet (ÖVP).

– Jag har föreslagit för republikens president att nya val ska hållas på tidigast möjliga datum, säger förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) vid en presskonferens på lördagskvällen.

– Det allvarliga med denna video är inställningen till maktmissbruk, till att hantera skattebetalarnas pengar och till medierna i detta land.

Enligt president Alexander van der Bellen är ett nyval "det enda sättet att återställa förtroendet för de offentliga institutionerna". Vid en egen pressträff meddelar han att diskussioner med Kurz fortsätter på söndagen.

Lovade "rysk oligark"

I klippet, som spelades in på Ibiza inför parlamentsvalet 2017, diskuterar Strache med en kvinna som utger sig för att vara släkt med en rysk oligark.

De diskuterar investeringar och bland annat huruvida kvinnan skulle kunna ta kontroll över den österrikiska kvällstidningen Kronen Zeitung. Strache säger då att tidningen under nytt ledarskap skulle kunna hjälpa honom och FPÖ i valrörelsen – och antyder att kvinnan sedan skulle kunna säkra offentliga upphandlingar.

I klippet säger en berusad Strache bland annat: "Med den här tidningen finns ni med bland de tio mäktigaste i Österrike" och "Journalister är i vilket fall som helst de största hororna på planeten".

Sebastian Kurz har behövt försvara regeringssamarbetet vid återkommande tillfällen de senaste månaderna, efter avslöjanden om högerextrema sympatier i FPÖ-leden.

– Även om jag inte uttalade mig offentligt där och då så var det många situationer som jag hade svårt att svälja, säger förbundskanslern.

Han sade att FPÖ utgör ett hinder för nödvändiga reformer och att han inte får intrycket att partiet är villigt att förändras.

Lämnar alla poster

Strache meddelade sin avgång under en presskonferens vid lunchtid på lördagen. Han lämnade alla sina poster, även den som partiledare för FPÖ. I ett känslofyllt anförande bad han både Kurz och sin fru om ursäkt och skyllde sina uttalanden på att han druckit.

– Det var en fyllehistoria... ytterst pinsamt, sade Strache vid presskonferensen.

Han dementerade inte videons äkthet, men kallade samtidigt filmklippet ett politiskt attentat, iscensatt av säkerhetstjänsten.

FPÖ-parlamentarikern Johan Gudenus, som också medverkar i filmklippet, avgick samtidigt som Strache. Infrastrukturminister Norbert Hofer tar över som partiledare för FPÖ.

Krav om nyval ställdes snabbt av de österrikiska socialdemokraterna SPÖ och antikorruptionspartiet Liste Jetzt. Utanför regeringsbyggnaden i Wien samlades tusentals människor i protest under lördagen.

Mystisk överlämning

Journalisterna på Süddeutsche Zeitung tog emot filmmaterialet efter att ha förts iväg på en tre timmar lång resa, utan att på förhand veta var de skulle. De hamnade på ett "övergivet hotell" där materialet lämnades över, rapporterar APA.

– Typ som man föreställer sig det i en dålig film, säger Bastian Obermayer, som tidigare bland annat tagit emot dokumenten i den så kallade Panamaläckan, i ett filmklipp som tidningen publicerat på sin sajt.

Under en veckas tid lät de experter gå igenom materialet för att säkerställa dess äkthet och att det inte manipulerats på något sätt.

Publicerad: