Ungdomsrånare berättar: Planerade rån på bussen

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

De valde slumpmässigt ut och omringade sina unga offer, hotade med att skjuta, för att i bästa fall komma åt en ring eller en Snickers.

Nu åtalas en 16-åring för tre rån inom loppet av ett dygn i Stockholmsförorten Hägersten.

– Jag åkte med tillsammans med mina kamrater på bussen, då diskuterade de om rån på en pojke, säger en av de misstänkta i polisförhör.

Det var en fredagseftermiddag den 6 december förra året då två skolelever blev stoppade av sex unga killar de inte känner utanför en Ica-butik vid Telefonplan i Stockholmsförorten Hägersten. Några av dem ska ha varit maskerade, uppträtt hotfullt. Gänget omringade en av tonåringarna och medan en av gärningsmännen höll ett hårt grepp om pojkens hals tog de hörlurar, en mössa, godis och tuggummi ur hans fickor.

Samma eftermiddag rånas ytterligare en tonårspojke på hörlurar, en ring och ett armband. Han och hans kompisar var på väg hem från skolan när de blev förföljda och sedan omringade av flera gärningsmän. En av dem ska ha hotat med att han skulle skjuta om offret inte gav honom sin jacka.

I polisför beskrivs att offret ”blev jätterädd och vågade inte göra något motstånd eftersom de var flera stycken och uppträdde hotfullt”.

1 av 4 | Foto: POLISEN
Fyra misstänkta gärningsmän som fångades på övervakningskameran vid Telefonplan strax innan ett rånet. Under rånen den 6 december hävdar den åtalade 16-åringen att han var i skolan men övervakningskameror visar att han var vid Telefonplan efter lunch, vilket knyter honom till brottsplatsen.

Tre rån på ett dygn

Dagen efter vid 14-tiden sker ett tredje rån i samma område vid Telefonplan. Rånet skedde på samma sätt, av ett ungdomsgäng som omringade en tonårspojke, tog tag i hans nacke, drog i väg honom och krävde att han skulle ta ut pengar i en bankomat. En av gärningsmännen ska också ha antytt att han bar på ett vapen. Gärningsmännen kom till slut över 500 kronor och en Snickers.

”Jag var rädd... Dom gjorde som en blockad bakom så att ingen skulle kunna se eller att jag skulle kunna springa”, säger målsägande i polisförhör.

Både gärningsmännen och offren var under 18 år och det skulle visa sig att flera av de unga männen misstänks varit delaktiga i alla tre personrån.

”Vågar inte gå ut längre”

Aftonbladet har i flera artiklar uppmärksammat ungdomsligor runt om i landet. Under det senaste året har det kommit larm från polisen i olika delar av landet om ungdomsgäng som omringar sina offer, ibland hotar med kniv och tvingar till sig saker som kläder och elektronik.

I april i år anhölls sju pojkar mellan 15 och 17 år för en serie våldsamma personrån på Hisingen i Göteborg. I slutet av förra året gick Farstapolisen i Stockholm ut, efter flera grova personrån, och vädjade till föräldrar i området att möta upp sina barn när de ska hem.

Rånarligorna beskrivs ofta som minderåriga personer som i grupp tvingar i väg sina offer.

14-årige Niklas hade bara hundra meter kvar till sitt hem i Haninge tidigare i år när han blev attackerad av ett ungdomsgäng och avtvingad sina skor, sin jacka och mobiltelefon. En av gärningsmännen hotade med att döda hela Niklas familj.

– Jag vågar inte gå ut längre, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

”Vi ska råna en person”

Sex tonåringar greps efter rånet den 7 december vid Telefonplan i Hägersten. Flera av dem var minderåriga, den yngsta var tolv år. Flera av dem kunde knytas även till de två rånen föregående dag. Polisen beslagtog bland annat två knivar och en platspistol på bussen.

I polisförhör med de sex misstänkta menar flera av dem att de inte minns något. En av dem, som bor på ett HVB-hem, menar att han var på väg till en fest på en ungdomsgård och bara råkade hamna på samma buss som gärningsmännen den 7 december.

Men en av dem väljer att berätta. I förhör erkänner pojken om hur de satt på bussen från skolan den 7 december, då hans kompisar börjar prata om att utföra ett rån.

”Då sa de till mig vi ska råna en person, du får också följa med. Men jag sa till de nej jag vill inte vara med i själva rånet men jag kan vara med och vara närvarande.... mina kompisar, en, två långa killar tog tag i en pojke och rånade honom. Och tog 500 kronor från honom. Och han hade inte cash, de där 500 kronorna var inte som i cash utan de tog honom till bankomaten och där tog han ut pengar”, säger pojken i förhöret.

”En kille var skyldig pengar”

En 16-åring står nu åtalad för alla tre rånen i december 2018, och erkänner att rånet den 7 december ska ha skett på hans initiativ. Han bekräftar också i polisförhör att de sagt till offret att de hade vapen på sig.

”Vi var i Älvsjö Subway, en kille kom dit, med en annan kille som jag känner, vi tog buss till Telefonplan, han sa att han kände en kille som var skyldig honom pengar. Och om jag följde med skulle jag få pengar...”, säger han i polisförhör.

De hittade inte killen de letade efter.

”Då kom en annan kille förbi, vi tog pengar från honom”, säger han i polisförhör.

Fler barn rånas

Antalet anmälningar om rån mot personer under 18 år ökar. 2018 var ett rekordår och preliminära siffror från första kvartalet 2019 visar att ökningen fortsätter.

Många av offren är unga – under det första kvartalet i år har 257 anmälningar om rån mot barn under 15 år kommit in till polisen, visar statistik som SVT Nyheter tagit del av.

Publicerad:

LÄS VIDARE