Hemligt nyhetsbrev trotsar militären i Myanmar

Av: 

TT

Publicerad:
Demonstranter sprider i hemlighet ett nyhetsbrev i Myanmar. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Demonstranter sprider i hemlighet ett nyhetsbrev i Myanmar. Arkivbild.

NYHETER

Militärstyret i Myanmar har strypt tillgången till internet, men det har inte stoppat unga aktivister från att sprida information.

I stället har de grävt i den gamla världens verktygslåda och i hemlighet börjat ge ut ett nyhetsbrev, "Molotov", i fysisk form.

Det går till så att läsarna, som räknas i tusental, laddar ned en pdf-version av nyhetsbrevet, skriver ut kopior och sedan smyger ut det i städer som Rangoon och Mandalay.

– Det här är vårt svar till dem som vill bromsa informationsflödet, säger Lynn Thant, mannen bakom nyhetsbrevet.

Lynn Thant är ett fingerat namn.

Enligt organisationen Netblocks har det i 57 dagar i rad varit stora avbrott i internettillgången.

Att sprida ett hemligt nyhetsbrev är en dunkel syssla som innebär personlig risk. Enligt aktivistgruppen AAPP har polis och militär gripit mer än 3 000 personer sedan militärkuppen 1 februari. Över 600 människor har dödats.

– Att skriva och ge ut revolutionär litteratur på det här sättet kan leda till flera års fängelse, säger Lynn Thant, som gömmer sitt ansikte bakom en Guy Fawkes-mask, känd från filmen "V för vendetta".

Militären har även utfärdat en arresteringsorder för 200 kändisar, som riskerar tre års fängelse om de skulle dömas för att ha spridit regimkritiska budskap.

– Om en av oss blir gripen finns det andra unga människor som kommer att fortsätta sprida Molotov. Till och med om någon blir dödad kommer andra att kliva fram. Det här nyhetsbrevet kommer att ges ut till den dagen revolutionen lyckas, säger Lynn Thant.

Publicerad: