Färre coronapatienter dör: ”Känns betydligt mer hoppfullt”

Publicerad 2020-11-07

Rekordhög smitta i Sverige – men ett ljus i mörkret.

Covid-19-patienter klarar sig mycket bättre än i våras.

– Det är stor skillnad. Det känns betydligt mer hoppfullt, säger Ola Blennow, infektionsläkare på Karolinska, till SVT.

På fredagen rapporterades 4 697 nya fall av covid-19 in i Sverige – landets högsta dygnssiffra hittills. Ökningen syns även på antalet patienter med covid-19 som kräver vård eller intensivvård (iva).

– Antalet inlagda patienter går rakt uppåt. Vi har också oerhört snabbt fått in iva-fall, det går väldigt fort här, sade Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland, nyligen, skriver SVT.

Minskad dödlighet

Men dödligheten bland covid-19-patienter har minskat kraftigt sedan pandemins första våg i Sverige.

– Det är stor skillnad. Bland oss som arbetar med det här känns det betydligt mer hoppfullt än i våras. Känslan är att det går betydligt bättre för patienterna nu. Både på iva och på vårdavdelningarna, säger Ola Blennow, infektionsläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, till SVT.

Han nämner en bättre vård, både vad gäller läkemedel och annan behandling, som orsaker till att färre patienter dör. I våras kunde behandlingen vara så påfrestande att den i sig utgjorde en risk.

– Tidigare sövde man oftast snabbt ner patienterna och intuberade dem när de kom till iva. Dels för att man var rädd för smittspridning, dels för att det är så man brukar göra. Men successivt har vi lärt oss att många av dessa patienter ofta kan klara sig väldigt länge med bara syrgas, säger Ola Blennow till SVT.

Mer Remdesivir

En annan viktig skillnad, säger hans kollega Hilmir Ásgeirsson, är att man nu börjat lägga vissa patienter på magen – för att förbättra syrgasutbytet. Dessutom använder man i dag oftare det antivirala medlet Remdesivir.

– Remdesivir har vi börjat använda mer och mer. Det är inte för alla, men till rätt patienter och vid rätt tidpunkt, tidigt i förloppet, kan det ha effekt, säger Hilmir Ásgeirsson till SVT.