Tvååring försvann i skogen i sex timmar

Publicerad 2017-06-02

En tvåårig pojke försvann i skogen söder om Mora – och hittades efter närmare sex timmars sökande.

Frivilliga sökare hittade hans strumpa så att helikopter kunde söka med värmekamera i rätt område.

Pojken fördes till sjukhus för kontroll och bedömdes vara helt oskadd.

Tvååringens pappa ringde polisen vid 22-tiden på torsdagskvällen. Då ska han redan ha varit ute och letat sedan mellan klockan 20 och 20.30.

Han, sonen och en hund ska ha varit ute på utflykt i Vinässkogen, söder om Mora, när tvååringen och hunden gick iväg. Sedan kom bara hunden tillbaka.

– Han var försvunnen i ett skogsparti helt enkelt. Han var ute på picknick med sin pappa och sedan är han borta, säger polisens vakthavande befäl Jens auf der Heide till Aftonbladet.

Vid klockan 01.45 – efter ett stort sökpådrag med polis, räddningstjänst och civila – meddelade räddningstjänst och polis att pojken hittats.

– Han anträffades med hjälp av helikopter och värmekamera, säger auf der Heide.

Fördes till sjukhus för kontroll

En helikopter plockade upp pojken och förde honom till en plats där ambulans kunde möta upp. Sedan fördes han till Mora lasarett för kontroll – och de bedömde att han klarat sig helt oskadd.

Vid halv fyra-tiden meddelade de att han fått åka hem.

En stor sökinsats pågick innan pojken påträffades. Poliser kallades in på övertid.

– Vi är ute med två fyrhjulingar och bistår polisen, säger Per-Erik Jonsson vid Moras brandförsvar.

– Sedan vet jag att enormt många civila är ute och letar.

Ett stort antal bilar var ute och körde i skogen. En helikopter flögs in från Stockholm och polisen hade påbörjat sökande med hundar.

Spåret: Pojkens strumpa

Två frivilliga, Roger Hedh och Mikael Rosenson, gick åt ett annat håll än många av de andra och följde ett dike ut i skogsterrängen. Där gjorde de ett nyckelfynd.

– Vi hittade en strumpa som var märkt med pojkens efternamn. Då stannade vi där och ringde 112. Det dök upp en hundförare rätt så snart, säger Mikael Rosenson.

Samtalet till 112 ringde de vid klockan 00.20. Helikoptern började söka med värmekameran med utgångspunkt från platsen där de hittade strumpan. Vid 01.45 hittade den en värmepunkt – som visade sig vara pojken.

– Pojken verkade ha följt diket in i skogen. Strumpan blev en hjälp på traven i sökandet i alla fall, säger Mikael.

Mängder av frivilliga på plats

Morabon Sonny Pettersson såg ett inlägg på Facebook där så många som möjligt uppmanades komma till Vinässkogen och hjälpta till att söka efter tvååringen. Han och en kompis åkte dit direkt, utrustade med pann- och ficklampor.

– Det var 50–60 personer här redan när vi kom hit. De gick runt och letade i utkanten av skogen, säger Sonny.

David Asklander åkte också till Vinässkogen när han läste om tvååringens försvinnande på Facebook.

– Jag har själv två barn och hade jag varit i samma sits hade jag tacksamt tagit emot hjälpen från allmänheten. Det är verkligen ett stort engagemang här, säger han.

Femgradig temperatur i natt

Polisen bad de många frivilliga som ändå tagit sig till Vinässkogen att samlas vid idrottsplatsen intill.

Skogsområdet ligger i utkanterna av Mora, strax söderut. Vid 01.30-tiden rådde där uppehåll, det blåste lite och temperaturen skulle enligt prognoserna röra sig runt fem grader under natten.

Följ ämnen i artikeln