Stockholm Pride fördömer serbiskt pridebesked

Fredrik Fahlman/TT

Publicerad 2022-08-28

Bild från förra årets prideparad i Serbiens huvudstad Belgrad. Arkivbild.

Serbiens president Aleksandar Vucic meddelade under lördagen att landet kommer att ställa in årets upplaga av Europride, med bara två veckors varsel.

Stockholm Pride fördömer beslutet.

Europride var planerad att äga rum mellan den 12 och 18 september. Enligt Stockholm Pride är presidentens agerande ”oacceptabelt och orättfärdigt”.

”Särskilt med tanke på att Serbiens konstitutionsdomstol tidigare ansett att förbuden av paraden 2011, 2012 och 2013 varit ett brott mot konstitutionen”, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Stockholm Pride: Kommer närvara

Anledningen till att Europride ställs in är enligt presidenten att Serbien brottas med en rad problem – bland annat Kosovokrisen och en sviktande ekonomi samt risken för sammanstötningar under arrangemanget.

Men, att kunna genomföra och delta i en trygg och säker prideparad är en rättighet som tillfaller alla i Europa, enligt Stockholm Pride.

”Stockholm Pride kommer att närvara under Europride i Belgrad och vi kommer att delta i paraden den 17 september vare sig den är tillåten eller inte. Vi står solidariska med prideorganisationen i Belgrad”, skriver föreningen i pressmeddelandet.

Linde: Sorgligt

Sveriges utrikesminister Ann Linde kommenterar Serbiens besked på Twitter.

”Sorgligt att höra att Serbien drar tillbaka stödet för evenemanget. Hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter”, skriver hon.

Organisationen European Pride Organisers Association utser varje år en stad i Europa till att anordna Europride, ett paneuropeiskt evenemang för att lyfta fram hbtq-frågor.