Saharadamm på väg mot Kanarieöarna

TT

Publicerad 2022-02-23

En satellitbild på en sandstorm ut mot Kanarieöarna för två år sedan.

Ett dammoln från Saharaöknen kommer inom några dagar att nå Kanarieöarna. Dammet kan orsaka en försämring av luftkvaliteten, vilket i vissa fall kan leda till att människor får problem med andningen.

Saharadamm försvinner från Medelhavets östra delar de närmaste dagarna, men dyker upp ut mot Kanarieöarna för att sedan nå Iberiska halvön, enligt prognoser från EU:s satellitövervakningstjänst Copernicus Atmosphere Monitoring Service (Cams).

”Utvecklingen av dessa senaste sahariska dammoln liknar vad vi har övervakat tidigare år. De omedelbara effekterna påverkar Kanarieöarna och delar av södra Europa på en mer regional nivå innan det transporteras vidare, över nordligare delar av Europa eller Atlanten, beroende på vindarna”, säger forskaren Mark Parrington vid Cams i ett pressmeddelande.

Två dammoln från Sahara upptäcktes i januari i år, då dammsäsongen började. Ett av dem sträckte sig ända till Island och vände sedan till viss del tillbaka till de brittiska öarna och Nordsjön den 17–21 januari. Det andra molnet kom från Sahara till södra Spanien och Portugal den 27 januari, enligt Cams.

Cams följer dammolnens uppbyggnad i Sahara för att kunna ge underlag till prognoser för de områden som kan behöva fatta beslut om åtgärder för att främja befolkningens säkerhet och hälsa.

Sand och damm kan färdas hundratals mil med vindarna innan det lägger sig på marken.