Stjärnbränsle kan bli ny fossilfri energikälla

Publicerad 2022-02-11

Ett nytt fusionskraftverk är under konstruktion i södra Frankrike.

Samma typ av energi som skapas på solen kan i framtiden försörja jorden med fossilfri el, rapporterar BBC News.

Energiprocessen som förser bränsle till solen kallas för fusion.

Nu har fysiker lyckats utvinna dubbelt så mycket fusionsenergi än vad som var möjligt vid ett liknande test för 25 år sedan.

Elektriciteten som produceras i dagens kärnkraftverk utvinns med hjälp av fission, vilket är när atomer klyvs på mitten. Detta bör man inte förväxla med fusion, vilket är samma typ av energiprocess som förser solen med bränsle. I en fusionsreaktion bildas i stället nya atomer när väteatomer kolliderar och sammanfogas med varandra.

Ett brittisk forskningsteam har genom fusionsteknik lyckats slå rekordet för hur mycket energi som går att utvinna genom fusion, 59 megajoule. Detta är det dubbla av vad som gick att utvinna vid ett liknande experiment år 1997.

Genombrott för forskningen

Förvisso genererade experimentet endast energi nog för att driva 60 vattenkokare. Trots dagens blyga energiutvinning tros fusionstekniken kunna få betydelse i framtiden.

Det brittiska genombrottet ses som ett steg närmare mot att kunna nyttja en ny fossilfri energikälla. Avfallet ska dessutom vara radioaktivt under kortare tid än dagens kärnavfall.

– Fusionskraften kan ta oss in i en helt ny värld, säger forskaren Joe Milnes till BBC News.

En fungerande reaktor kan vara bli verklighet inom ett till två decennium.

USA och Kina backar upp

Ett nytt fusionskraftverk är under konstruktion i södra Frankrike. Byggnationen av den nya anläggningen backas upp av den amerikanska, kinesiska och ryska regeringen. Samt EU-länderna.

Anläggningen kommer till en början att förbruka mer energi än vad det genererar. Det kommer därmed att dröja tills ett fusionskraftverk faktisk kan generera ett energiöverskott.

Forskning på ämnet kommer att behöva bedrivas under en lång tid framöver för att nå de resultat man eftersträvar.

– Fusion är komplext, svårt och tar lång tid, säger forskaren Athina Kappatou till BBC News.

– Därför måste vi se till att nästa generations forskare, ingenjörer och tekniker kan driva utvecklingen framåt, fortsätter hon.

”Verklighet inom två decennium”

Ulrika Björkstén är Sveriges radios vetenskapskommentator. Hon berättar för Ekot att forskare inom fältet ofta har varit väldigt optimistiska kring när ett fullt fungerande fusionskraftverk kan vara på plats.

– Man har gång på gång utlovat en reaktor inom 30 år, vilket hela tiden har flyttats fram. Enligt forskare jag pratat med har spannet krympt. Nu pratar man om att detta kan bli verklighet inom ett till två decennium, säger Ulrika Björkstén till Ekot.