Vårdförbundet går i blockad: ”Menar allvar”

Publicerad 2024-04-25 10.56

Vårdförbundet gick ut i blockad under torsdagseftermiddagen.

Totalt omfattas 63 000 medlemmar i hela Sverige.

– Nu är det dags att lyssna, säger operationssjuksköterskan Maria Lemberg till Aftonbladet.

På torsdagseftermiddagen klockan 16 trädde Vårdförbundets blockad i kraft sedan förhandlingar med arbetsgivarsidan strandat.

Det innebär att barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor inte arbetar övertid, mertid och att nya anställningsavtal inte tecknas.

Blockaden berör 63 000 medlemmar i samtliga regioner samt på Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Capio Sankt Görans sjukhus och Ambulanssjukvården i Stockholm.

– Blockaden har inletts för att vi inte fått gehör för våra högst rimliga krav i förhandlingarna med SKR och Sobona. Vi vill ha en långsiktig lösning med stegvis arbetstidsförkortning, hållbara scheman och en god löneutveckling. Men inget av detta har vi fått. Vi menar allvar med att vi vill ta ansvar för vårdens framtid och därför gör vi detta, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Demonstranter utanför Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Sedan Vårdförbundet varslat om blockaden den 11 april och lämnat förhandlingarna har ingen medling ägt rum mellan facket och arbetsgivarna.

På onsdagen kom dock SKR och Solona med ett bud som Vårdförbundet tackade nej till. De kom med ett motbud som i sin tur nobbades av arbetsgivarsidan.

– Vårdförbundets motbud innehåller nya och än mer långtgående krav än de som har funnits på förhandlingsbordet tidigare under både parternas förhandlingar och medlingsperioden, sa Ulf Olsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse, i ett uttalande.

– Vi konstaterat att vi står väldigt långt ifrån varandra. Just nu ligger inget bud på bordet, kontrade Matilda Uusijärvi, presschef på Vårdförbundet, i en kommentar till Aftonbladet under torsdagsförmiddagen.

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, utanför Karolinska sjukhuset (KS) i Huddinge.

Vårdförbundets blockad kommer att få effekter, både för vårdpersonal, arbetsgivare och patienter. För patienterna innebär det minskad tillgång till vård, förseningar och inställda operationer.

– Under pandemin fick vi applåder, sen ingenting. Nu är det dags att lyssna, säger operationssjuksköterskan Maria Lemberg som står bakom Vårdförbundets blockad.