"Svenska gäng största hotet i Nordnorge"

TT-NTB

Publicerad 2024-06-12

Svenska kriminella nätverk utgör ett allt större hot mot samhällen i norra Norge, och särskilt i distriktet Troms, larmar norsk polis.

Fokus nu är att förhindra fler ungdomar från att dras in i den grova brottsligheten.

– Vi bedömer att de svenska kriminella nätverken utgör det största brottshotet i Troms polisdistrikt, säger polisinspektör Yngve Myrvoll vid en presskonferens på onsdagen.

I utredningar har man bland annat sett kopplingar hos lokala kriminella till det numera splittrade Foxtrotnätverket samt Gottsundanätverket, båda med bas i Uppsala.

– Vi ser en omfattande handel med narkotika, och att man även ägnar sig åt bedrägerier där det finns mycket pengar att hämta.

Ungdomar dras in

Ungdomar i distriktet har dragits in i allt grövre brottslighet, säger han.

– Vi har exempel på lokala ungdomar som har tagit steget från ungdomskriminalitet till att bli tungt involverade med centrala aktörer i de svenska kriminella nätverken.

Han berättar även om en omfattande utredning som bedrivits under våren, där åtta personer har gripits och beslag av narkotika, kontanter och skjutvapen gjorts, där det finns kopplingar till Sverige.

Relationen till svenska nätverk går flera år tillbaka i tiden, uppger han.

– Det fraktas stora kontantbelopp från Troms till Sverige och Oslo. I andra riktningen förs det narkotika över gränsen, säger Myrvoll.

Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger i en kommentar till TT att detta visar vikten av nära gränsöverskridande samarbete.

”Vi vet också sedan tidigare att de gängkriminella ofta opererar i flera länder samtidigt, inom Norden och EU. Därför kommer jag redan i morgon att återigen lyfta med mina europeiska justitieministerkollegor att vi måste flytta fram positionerna rejält”, säger Strömmer.

Förhindra rekrytering

För polisen i Nordnorge är fokus nu, utöver att slå till mot gängens verksamhet och lagföra de inblandade, att förhindra fortsatt tillströmning till nätverken, säger Yngve Myrvoll.

– Vår ambition är att släcka nätverken i Troms distrikt. Vi vill förhindra att ungdomar rekryteras, det är väldigt viktigt. Och vi ska fortsatt se till att människor i Troms är trygga, det är huvudmålet.

Tromsdistriktet har upp emot 170 000 invånare totalt. Den största staden där är Tromsø.