Bor i Sverige – får inte rösta i danska valet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-13

Sverigedanskarna utan rösträtt: "Statslöst tillstånd"

Lars Hougaard är ordförande för föreningen Öresundsborger som anordnat en protest mot att danskar som inte är folkbokförda i Danmark får rösta i folketinget.

När Danmark går till val i?dag får 17 000 danskar inte rösta –?eftersom de bor i Skåne.

Den danska grundlagen sätter stopp för Sverigedanskarna.

– De befinner sig i ett statslöst tillstånd, säger Hans Wallmark (m).

179 ledamöter ska väljas till det danska folketinget. Statsminister Anders Fogh Rasmussen utlyste nyval i oktober och i dag avlägger fyra miljoner röstberättigade danskar sina röster. Men för de tusentals danskar som valt att bosätta sig i Sverige är det stopp. Trots att de är danska medborgare och även arbetar och betalar skatt i Danmark får de inte rösta. Den danska grundlagen tillåter bara personer som är bosatta i Danmark att delta i folketingsvalen.

”Många barriärer”

–?Svenska och danska politiker har uppmanat till integration mellan våra länder. Men som vi ser det finns det många barriärer innan integrationen i regionen kan ta fart ordentligt, säger Lars Hougaard, ordförande för föreningen Öresundsborger som i förra veckan höll ett protestval mot att de inte får rösta.

–?Vi fick ihop ett par hundra röster. Efter valet ska vi räkna rösterna och presentera resultatet för den som blir inrikesminister, säger Lars Hougaard.

”Helt orimligt”

Enligt Öresundskomiteen bor cirka 17 000 danska medborgare över 18 år i Sverige.

Den skånska riksdagsledamoten Hans Wallmark (m), har ställt en skriftlig fråga till den danska regeringen via samarbetsminister Connie Hedegaard, om varför danskarna som permanent bosatt sig i utlandet inte har rösträtt.

–?Det är helt orimligt att de inte får vara med och påverka hur deras skattepengar ska användas, säger Hans Wallmark (m).