Ett år efter Ipred: Inga fällande domar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-01

I dag är det ett år sedan den omdiskuterade Ipredlagen infördes. Lagen har inte lett till en enda fällande dom som inte är överklagad – men den illegala fildelningen har minskat ändå.

Lagen ger skiv- och filmbolag möjlighet att begära ut identiteten bakom IP-nummer som används vid illegal fildelning. Men under året som lagen funnits har den inte lett till en enda fällande dom som inte är under överklagade. Telekombolagen har hårdnackat vägrat lämna ut uppgifter med hänvisning till att kundernas integritet är viktigast.

Trafiken minskade

Domar eller ej, Ipredlagen kan ha fått avsedd effekt ändå. Samma dag som lagen infördes störtdök internettrafiken i Sverige med omkring 30 procent, och allt pekar på att det var just illegal fildelning som minskade. Under månaderna som följde ökade trafiken igen, men det går inte att med säkerhet säga om det var fildelare som återföll i gammalt mönster eller om ökningen skulle ha kommit ändå.

– Det är väldigt svårt att säga hur stor lagens inverkan var. Trafiken skulle ha ökat i alla fall med alla andra tjänster som finns, men vår bedömning är att den hårdare lagstiftningen har spelat roll, säger Janne Elvelid, projektledare på Stiftelsen för Internetinfrastruktur.

En som är mer säker på att den illegala fildelningen har minskat är Jens Häger, medianalytiker på Mediavision, som är ett oberoende analysföretag specialiserat på konsumentbeteende inom digitala medier.

– Vi har sett trafiksiffror som visar på en tydlig minskning för alla typer av fildelning, och vi tror att det hänger samman med lagstiftningen och en högre kännedom om den, säger han.

Spotify ett skäl

Det kan även finnas andra skäl till att fildelningen minskat. Enligt Janne Elvelid kan en viktig del av förklaringen ligga i att det har kommit fler lagliga gratisalternativ som exempelvis Spotify.

Även försäljningen av musik och film har ökat sedan lagen infördes. Enligt Antipiratbyrån har såväl dvd-försäljningen som filmuthyrningsbranschen fått ett uppsving, och enligt skivbolagsorganisationen Ifpi ökade den lagliga försäljningen av musik för första gången på länge förra året. Mest ökade den digitala försäljningen som numera står för omkring en sjättedel av den totala musikförsäljningen.

Två mål som väntar på avgörande

Telia Sonera

I augusti förra året fick ett antal filmbolag rätt i tingsrätten mot Telia Sonera. Bolaget ålades att lämna ut uppgifter om en av sina kunder: fildelningssajten Swetorrents. Telia Sonera överklagade domen och Svea hovrätt meddelade i februari att den kommer ta upp fallet.

Ephone

Fem ljudboksförlag har krävt att internetleverantören Ephone lämnar ut uppgifter om en av sina kunder, som misstänks göra tusentals ljudböcker tillgängliga för allmänheten. Förlagen fick rätt i tingsrätten men hovrätten dömde emot. Målet väntar nu på avgörande i Högsta domstolen.