Listan: Här är prylarna som är hetast i vår

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-26

Blocket.se är Sveriges största sajt för köp – och sälj på nätet.

Totalt omsätter sajten 192 miljarder kronor. Vad som är populärast varierar efter säsong.

– Vi brukar säga att det är vår när cykelannonser blir de populäraste totalt i hela landet, säger Johanna Wilkens pressansvarig på Blocket.se.

Inga övervintrade cyklar, tack!Foto : CZAREK SOKOLOWSKI

Nio av tio barnfamiljer har någon gång handlat på Blocket.se. Sju av tio svenskar. Totalt omsätter köp– och säljvarorna på Blocket.se 192 miljarder kronor om året, vilket är 6 procent av Sveriges BNP.

Det säger någonting om hur stor handeln på nätet är. Och den växer.

– Totalt har vi runt tre och en halv miljon unika besökare i veckan och vi ser hela tiden en ökning av antalet annonser på sajten. Svenska folket köper och säljer mer begagnat hela tiden. Förra året ökade annonseringen på Blocket.se med nio procent, berättar Johanna Wilkens.

Säsongsbetonat

Vad som är populärast på Blocket varierar efter säsong. Vintersaker som skidor, snowboards och skridskor var populärast i vintras, medan vårsaker som cyklar, husvagnstillbehör och roddbåtar toppar listan nu när den första vårsolen börjar titta fram.

– Man märker att folk känner av våren. Cyklar toppade listan för Skåne redan för några veckor sedan, men nu ser vi att de toppar för hela riket. Då brukar vi säga att det är vår hos oss, säger Johanna Wilkens.

Lätt att tjäna pengar på prylar

Många lägger ut sina produkter på Blocket efter den obligatoriska vårstädningen av förrådet, och Blocket har låtit göra en undersökning som visar att över 60 procent av svenskarna planerar att storstäda sitt förråd i vår. Undersökningen visar också att i förråden har en vanlig familj i genomsnitt saker de inte använder till ett värde av drygt 24 000 kronor.

Pengar som ofta kan komma väl tillpass på andra sätt.

– Det finns mycket pengar att tjäna på att rensa och göra sig av med det man inte behöver längre. Och det bästa sättet att bli av med det är genom att annonsera på nätet, säger Johanna Wilkens.

Styrkan med att annonsera på nätet är att det är så enkelt. 20 procent av allt som sätts ut på annons är borta redan efter ett dygn. 60 procent inom en vecka.

– Det är ett enkelt snabbt sätt att nå miljoner människor. Fler och fler upptäcker fördelarna med Blocket, säger Johanna Wilkens.

Lina Thorén, Minimedia

Följ ämnen i artikeln