Utmaningen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-16

Fem hinder på vägen mot fyra år till som statsminister

Göteborg Fredrik Reinfeldt står inför sitt livs kanske största utmaning:

Att försöka bli omvald av en kräsen skara väljare.

Aftonbladet har kartlagt hindren han måste ta sig över fram till söndagen den 19 september.

Per Schlingman, partisekreterare Moderaterna.

I dag och i morgon möts över 2 500 moderater från hela landet i Göteborg för att ladda inför valet. In i det sista filar partiledare Fredrik Reinfeldt på lördagens tal där han ska teckna en bild av den moderata framtidsvisionen.

Den måste locka väljarna. Att vinna regeringsmakten en gång är stort. Att göra det en andra gång är något mycket mycket större. Inte sedan 70-talet har en borgerlig regering lyckats med konsten att bli omvald.

– Det största hindret är om vi inte förmår utarbeta en tillräckligt framtidsinriktad agenda, om väljarna känner att vi lutar oss tillbaka på det som är gjort. Det är helt avgörande, säger partisekreterare Per Schlingmann.

Men det finns fler hinder. Här är fem utmaningar på Reinfeldts väg fram till valet i september.

Framtiden Som sagt. 2006 var många trötta på Göran Persson medan den borgerliga alliansen stod för något nytt och spännande. Snart fyra år senare kan vi bocka av en stor del av alliansens vallöften. Men väljare är inga tacksamma varelser och nu vill de se mer. Än så länge vet vi ganska lite om vilka planer Fredrik Reinfeldt och hans allians har för de kommande fyra åren.

Jobben Fredrik Reinfeldt vann valet med hjälp av arbetslinjen och löftet om fler jobb. Maximal otur då att en global finanskris brakade lös och varslen överöste landet. Därför gäller det nu att hålla tungan rätt i mun. Reinfeldt räknar med att väljarna förstår att det inte är hans, utan krisens fel att arbetslösheten stiger. Dessutom kan han peka på att de mörkaste prognoserna inte har infriats. Sverige ser faktiskt ut att lämna krisen i hyfsat gott skick med betydligt färre arbetslösa än befarat. Redan nästa år säger Reinfeldt att arbetslösheten minskar och att antalet sysselsatta blir 30 000 fler. Oppositionen lyfter i stället fram siffror som säger att 100 000 jobb gått förlorade under alliansens tid vid makten och att socialbidragstagarna blivit fler. Nu handlar det om att få väljarna att fastna för ”rätt” siffror.

Kvinnorna ”Om männen får bestämma så vinner alliansregeringen, men om kvinnorna får bestämma skulle det bli en rödgrön regering. Det är upp till oss att ändra på det.” Orden är Fredrik Reinfeldts egna och han har helt rätt: Enligt opinionsmätningarna föredrar Sveriges kvinnor en rödgrön regering framför en borgerlig. Inte undra på att moderatledaren i sina tal numera vänder sig direkt till den kvinnliga publiken i frågor som rör skattesänkningar för "vanligt folk" och ökad trygghet i mörka parker och på ödsliga gator. En annan grupp han har svårt att övertyga är landets unga. I år är dessutom förstagångsväljarna rekordmånga.

Högerspöket "I ett rättvist Sverige lämnas ingen utanför" heter Moderaternas nya slogan. Inför förra valet började man kalla sig ”det nya arbetarpartiet”.I flera år har Fredrik Reinfeldt kämpat för att tvätta bort bilden av ett parti mest för dem som redan har det riktigt bra. Som förgjort. En undersökning från opinionsinstitutet Novus visade nyligen att hela 78 procent av de tillfrågade fortfarande förknippar Moderaterna med ett parti för de välbärgade.

– Vi måste visa att vi är ett parti för alla människor. Det är en riktigt stor utmaning. På det sätet blir det här valet den riktigt stora prövningen, säger partisekreterare Per Schlingmann.

Andra partier Här kommer hoten från såväl de egna som från motståndarnas led. Kristdemokraterna och Centerpartiet får låga siffror i opinionsmätningar. Det händer att de inte ens klarar riksdagsspärren på fyra procent. Mest bekymmer vållar Centern som just nu ligger långt under resultatet från valet 2006. Och allas framgång behövs. För på egen hand klarar inte Reinfeldt en seger till. På motståndarsidan hotar Miljöpartiet med sin förmåga att locka väljare från de flesta partier, också från Moderaterna. Därför gör nu Fredrik Reinfeldt allt för att visa på de grönas tillkortakommanden.

Vill du veta mer om Reinfeldts tankar inför valet i höst? Klockan 14.30 i dag chattar moderatledaren och statsministern med Aftonbladets läsare.

Aftonbladets
bloggar