Djurvänner rasar mot Norge

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-10

Djurrättsorganisationer reagerar starkt på Norges prickskytte på sälungar.

Djurens rätt hoppas nu på ett totalförbud mot säljakt.

– Det vore på tiden, säger Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor.

Förbundet Djurens rätt har stridit mot säljakt och handeln med sälprodukter sedan 60-talet. Efter den senaste skandalen i Norge där jägare skjutit skott efter skott och skadeskjutit sälungar har man fått nog.

– Vi tar helt avstånd från all säljakt. Det här senaste är ju absolut fruktansvärt och något vi ska ta upp med våra systerföreningar i Norge, säger Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens rätt.

"Djurplågeri"

Även Greenpeace reagerar starkt.

– Det här handlar om systematiskt djurplågeri som vi inte kan acceptera. Det är förbjudet att behandla djur på det här sättet, säger Truls Gulowsen, på Greenpeace Nordic i Oslo.

– Det här gör att det blir ännu svårare för Norge att få acceptans för säljakten.

Krävs mod

Frågan är hur vanlig denna typ av jakt är.

– Det är svårt att säga eftersom det bara är en inspektör med på fartygen. Det finns alltid en risk att missförhållanden inte kommer fram eftersom inspektörerna kan påverkas av stämningen på båten. Det krävs stort mod att våga berätta vad som sker eftersom det får stora konsekvenser för både besättningen på båten och inspektören själv, säger Truls Gulowsen.

Cecilia Mille berättar att Djurens rätt är förvånade över att länder som Norge och Kanada fortfarande håller på med säljakt.

– Mycket förvånande att de envisas att fortsätta med detta när det inte finns något stöd bland deras egna befolkning. Det vore ju fantastiskt om detta kunde bli slutet för säljakten. Det vore inte en minut för tidigt.