”Mycket snack om pengar i plånboken”

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2010-09-17

Maria Wetterstrand (MP) tyckte att klimathotet glömts bort i valrörelsen

Maria Wetterstrand (MP) kallade Miljöpartiet det enda gröna partiet när hon intog Aftonbladets Livetorget.

En direkt giftpil mot Centerpartiet.

– Det finns inget grönt parti i världen som vinner val på att bygga tio nya kärnkraftsreaktorer, sade hon.

MP-ledaren var klädd i rosa tröja och svart kavaj när hon tog plats Livetorget. Hon inledde med en av Miljöpartiets kärnfrågor: klimathotet.

Hon tycker att frågan glömts bort i valrörelsen, som mest präglats av ”snack om pengar i plånboken”.

– Vi står inför en av världens största utmaningar, klimathotet. Vi har ett val, om vi vill axla det ansvaret, eller sitta passiva och hoppas att det går över. En aktiv klimatpolitik tar oss in i framtiden, gör att vi får fler jobb och en säkrare ekonomi. Vi har föreslagit en mängd åtgärder för att ställa om Sverige, genom att bland annat satsa på att bygga ut järnvägsnätet.

Skrattade åt C

Förutom miljö diskuterade Wetterstrand sociala orättvisor, lärarbrist och främlingsfientlighet med läsarna.

– De som har det jobbigast idag är de som lever på kommunernas försörjningsstöd. Fler och fler har hamnat där, eftersom regeringen försämrat människors förutsättningar. Där är vårt ansvar som politiker att ha ett bra trygghetssystem, oavsett om man är sjuk eller förlorar jobbet, sa Wetterstrand på en tittarfråga om utförsäkringssystemet.

Allra mest rafflande blev sändningen när Wetterstrand fick frågan om vad som skiljer Miljöpartiet och Centerpartiet när det kommer till miljöfrågor.

– Väldigt mycket, skrattade hon.

– Vi är ett grönt parti, och tillhör den gröna rörelsen i EU. Det finns inget grönt parti i världen, som vinner val på att bygga tio nya kärnkraftsreaktorer, eller göra det dyrare åka tåg. Det finns inget grönt parti som kan kalla sig grönt och ha så starka kopplingar till ekonomiska intressena, sa hon angående Centerpartiets politik.

Fick långa applåder

Maria Wetterstrand (MP) fick många och långa applåder vid sitt tal på Livetorget.

– Det tycker jag att jag förtjänade, sa hon efter sitt livetal till Aftonbladets reporter på plats Jessica Balksjö.

Wetterstrand tyckte själv att den sista frågan hon fick var en av de viktigaste. Den handlade om hur Miljöpartiet vill bemöta främlingsfientliga partier.

– Det är aldrig en bra idé att börja anpassa sin politik efter krav från främlingsfientliga krafter. Tvärtom är det viktigaste att faktiskt stå upp för att det är bra med mångfald. Och bejaka det faktum att vi är ett samhälle där vi har många människor med olika kulturer, bakgrund, religioner och erfarenheter. Där står Miljöpartiet tydligast av alla partier, sa hon efter sitt tal.